Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Columns

Tessel Kans

'De verpakkingsclaims vliegen je om de oren'

Milieuvriendelijke verpakking. Met 75% minder plastic. Goed recyclebaar.’ Kijk op een verpakking en de claims vliegen je om de oren. Als je al een tijdje meeloopt in de verpakkingswereld, kijk je daar niet meer van op. En je weet: sommige claims kloppen en zijn goed onderbouwd, en sommige zijn wat meer, laten we het vr...


Léon Jansen

De Muur

"Stel je eens voor. We rijden in een auto 180 km /uur. We zien een mistbank die we inrijden. En we weten dat ergens deze weg ophoudt bij een grote stevige stenen muur. Dat kan na drie meter zijn of na 30 kilometer. We weten het niet. Wat zou je doen? Direct stoppen? Rustig doorrijden? Of vol gas tot kilometer 29 en dan...


Suzanne van der Pijll

Ons land ligt aan zee

Nee, deze column gaat niet over klimaatverandering, stijgende zeespiegels en andere doemscenario’s. Ik wilde deze keer eens aandacht vragen voor de voordelen van de ligging van ons kleine Nederland aan de Noordzee. We verstoppen de zee nu (noodgedwongen) achter hoge zeeweringen en daarom vergeten we haar soms te gemak...


Marcel Schuttelaar

Je ziet het pas...

Gestaag vordert het najaar. De tijd van donker opstaan en weer naar huis gaan. Met het jaar in zijn afrondende, beschouwende fase.   Perfecte orkaan In november ‘21, waarschuwden we voor een ‘perfect storm’ voor burgers en bedrijven. Dat was nog zonder Oekraïne en de gasboycot. Het werd dus een ‘perfecte orkaan’. E...


Léon Jansen

Golfbeweging

"Ik drijf op mijn surfplank op de golven in Portugal. Op en neer, steeds maar weer. Dat deed me denken aan de aandacht die er is voor bepaalde onderwerpen in de politiek. Nu is het milieu erg hot vanwege de stikstofproblematiek. Afgelopen decennia zijn er meer van die pieken geweest, zoals die van de zure regen (vorige...


Ad Nagelkerke

Nederland Kweekvleesland

  ‘Nederland Vleesland; waar smaken verschillen’. Onder deze titel is op 1 september een campagne van de vleessector begonnen om de inspanningen te laten zien om het vlees zo diervriendelijk, duurzaam en gezond in de markt te zetten. Ik hoef niet te vertellen dat deze – zoals de sector noemt - start van de maatschappe...


Jesse Markus

Nederland moet strategisch denken als het gaat over haar veredelingsindustrie

Vorige week verscheen deze column van adviseur Jesse Markus in het tijdschrift Food & Agri Business. Food & Agri Business informeert alle partijen in de productie, ontwikkeling, verwerking en distributie van voedingsmiddelen met nieuws en opinie. Zowel in print als online. "Nederland is het land van polders, dijken en...


Suzanne van der Pijll

De Verspillingsvrije Week is eindelijk een institutie

In 2000 kreeg ik van het ministerie van VROM (o.a. milieu) de opdracht om onderzoek te doen naar duurzaam voedselbeleid. Welke milieuaspecten zitten er aan voeding en waar zijn verduurzamingsslagen te maken, was de vraag. De Domeinverkenning Voeden die we in samenwerking met het toenmalige IVAM maakten, werd een toonaa...


Marcel Schuttelaar

Koerswending

Twee weekjes Makkum (Friesland) brengen me op wat afstand van het mediacircus in de Randstad. Op het platteland maken ze zich in de regel druk om andere zaken. Tastbare dingen en ontwikkelingen met een wat langere horizon. Juist daar, op mijn idyllische vakantieplekje, valt me op hoe heftig het kabinet onder druk gezet...


Madelein van der Velden

Zomerblog serie deel 3 - Duurzaam en gezondheid in de stad

Het is hartje zomer! Een tijd van verre vakanties, lange files, verzengende hitte, en open ramen. Wij stropen de mouwen op: komende tijd rijgen we in een zomerblogserie deze onderwerpen aan elkaar vanuit het gezichtspunt van onze experts op het gebied van Gezondheid en Energietransitie. Vandaag deel drie in de reeks...