Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Columns

Club van Rome 50 jaar

- Marcel Schuttelaar

Club van Rome 50 jaar | Tijdrit met de Aarde Precies vijftig jaar geleden werd de ‘Club van Rome’ opgericht. Het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ verscheen enkele jaren later en zorgde voor heftige commotie. In Nederland werd het boek uiterst succesvol gepromoot door Wouter van Dieren. Uiteindelijk zijn er wereldwijd 13...


Stronteigenwijs

- Léon Jansen

Wij Nederlanders zijn eigenwijs. En mogelijk de rest van de wereld ook, maar vooral wij Nederlanders. Als we ergens in geloven, dan is dat ook zo. Als anderen iets anders verkondigen dan accepteren we dat gewoon niet. Om overstag te gaan, moet er wel erg hard bewijs zijn om ons van ons geloof af te brengen. En hebben w...


Nieuwe mijlpalen

- Lisa Don

Na drie intensieve dagen ligt Terschelling weer mijlenver van ons vandaan. Springtij daarentegen niet. Springtij blijft dicht bij ons. We kunnen er niet omheen dat er nog voldoende uitdagingen te overwinnen zijn. Gelukkig betekent dit ook dat er nog voldoende kansen liggen. Kansen om nieuwe, duurzame mijlpalen te viere...


Neem zelf de leiding en zeg het voort…

- Madelein van der Velden

De wekker gaat. Het is half zeven, zaterdagochtend, 29 september. Dag 3 van het Springtij festival. Het festival over duurzaamheid en klimaat. Half zeven, eigenlijk te vroeg voor een zaterdagochtend. Maar niet als je op Terschelling bent. Niet als je bij Springtij bent. Dan voelt vroeg opstaan heel natuurlijk. Na het...


Van plastic tot aan paardenvoer

- Harry Kager

Vandaag is de tweede dag op Springtij. Netwerken op Springtij begint vrijwel direct na het wakker worden. Ik deel namelijk de kamer met een van de oprichters van de Noordzeeboerderij: Eef Brouwers. Eef vertelt mij dat de Noordzeeboerderij al het zeewier produceert in de Noordzee en dat er al allerlei producten worden g...


De tijd voor verandering is nu!

- Marcel Schuttelaar

Veranderen van onze voedselproductie kost tijd. Bij het opruimen van mijn archief kwam ik het Milieudefensie boekje “Mond Open, Ogen dicht” tegen. Samen met enkele toenmalige collega’s geschreven. In de zomer van 1980. In 70 pagina’s werden de manco’s van ons voedselsysteem beschreven. De productiewijze van landbouw en...


Overdonderd

- Renske Solkesz

In 2006 liep ik totaal overdonderd de bioscoop uit. Vol vragen en met het gevoel dat de oplossingen die Al Gore aan het einde van ‘An inconvenient Truth’ opsomde, volstrekt ontoereikend waren. Als alle grafieken zo overduidelijk richting catastrofe wijzen, wat kan ik dan nog doen?   Gelukkig ben ik niet de enige die z...


Leve de wetenschap (of toch niet?)

- Léon Jansen

De wetenschap levert steeds nieuwe inzichten op. In de meeste vakgebieden wordt dat met gejuich ontvangen, denk bijvoorbeeld aan nieuwe, snellere processoren voor je laptop en telefoon. In de voeding is dat echter anders. Over voeding weten we nog weinig. Dat is vreemd na al die jaren onderzoek, maar niet vreemd als j...


Kromkommertijd

- Patty Scholten

Komkommertijd? Nou daar merken we bij ons op kantoor niets van. De droogte van deze zomer zorgt voor kromme komkommers, verkleurde paprika’s en tomaten met schoonheidsfoutjes. Hoe zorgen we dat deze prima producten niet op de composthoop belanden? Hoe zorgen we dat dit niet ten koste gaat van de toch al lage groentecon...


Elk schoolkind uit Den Haag op zee

- Marcel Schuttelaar

Een spannende week ligt achter de rug. Tijdens het closing event van het WK Zeezeilen voor de kust van Scheveningen kregen de emoties alle ruimte. De kade stond vol enthousiaste zeilers en bezoekers. Het energieniveau in de menigte was hoog. Op de maten van ‘Sunny Days’ van Armin van Buuren mocht ik de winnende teams n...