Columns

Leren van een crisis
''Ook in deze column ontkom ik er niet aan om over de crisis in Oekraïne te schrijven. Crisissen zijn niet leuk, daarom heten ze ook crisissen. Maar zoals aan alle negatieve dingen, zitten aan crisissen ook positieve kanten. Die zijn vaak van een hele andere orde dan de ellende van de crisis, maar toch. Ook de oorlog...

Alles en niets
Wil je deze column liever luisteren? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts Na twee jaar de covid-dans ontsprongen te zijn, bleef mijn zelftest streepje eindelijk steken op de t. Ik kon na dertig keer testen met een c, niet geloven dat ik geen fout had gemaakt. De tweede test bevestigde de eerste. Dus Omikron, naar bui...

Gezond gewicht vraagt gezonde portiegroottes
Vorige week verscheen deze column van managing partner Ad Nagelkerke in Food & Agri Business. Net zoals Jesse Markus en Léon Jansen, is Ad nu ook een van de vaste columnisten op dit platform. Food & Agri Business informeert alle partijen in de productie, ontwikkeling, verwerking en distributie van voedingsmiddelen met...

Eiwittransitie: de default omdraaien
In de Week zonder Vlees werden we dit jaar opgeroepen om ook geen zuivel te nuttigen. Dat was voor mij aanleiding voor een beroepsmatig rondje door de supermarkt. Ergens wist ik het natuurlijk wel, maar het viel toch op: het enorme aanbod aan vleesvervangers. Zagen we enkele jaren geleden slechts een paar vegaburgers l...

Lichtend voorbeeld
''Frankrijk vervult tot en met 31 juni het voorzitterschap van de Europese Unie. Zoals elk voorzitterschap kent deze enkele prioriteiten. De belangrikste hiervan bevinden zich op het vlak van de klimaattransitie. Frankrijk wil meer doen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050 en de 55% reductie van broeikasgassen in 203...

Pak je plastics aan
''We gebruiken veel plastics in de voedselketen. Dat is niet goed voor het klimaat en net milleu, omdat voor de vorming aardolie nodig is. En omdat het bijna niet afbreekt en zo de wereld vervuilt. Denk maar aan de plasticsoep in de ocean. Er zijn honderden soorten plastics. Enkele bekende zijn PE (polyethyleen), PP (p...

Maak voedselproductie efficiënt, gezond en duurzaam
De voedselproductie staat wereldwijd voor grote uitdagingen. Aan de ene kant moet deze opschalen om de behoeften van de groeiende wereldbevolking te dekken. Anderzijds kan die groei niet plaatsvinden met het huidige gebruik van input aan middelen en energie. Het moet efficiënter, gezonder en duurzamer. Daarnaast speelt...

Kinderen van de oorlog
Ik ben opgegroeid in de jaren ’50/’60. Dus ruim na de Tweede Wereldoorlog. Toch was die sfeer in ons gezin steeds latent aanwezig. Een blik op de boekenkast volstond. Tijdens verjaardagen en bezoekjes ging het vaak over beleefde avonturen gedurende de oorlog. De familie had zich dapper getoond en kon het kleurrijk nave...

Atomisering
Een perfecte ochtend voor een scary onderwerp. Nederland zit opgesloten thuis. Stormachtig, grauw weer gekoppeld aan gestage regen, maakt cocoonen aantrekkelijk. Tijd volop om wat te schrijven. Er zit al maanden een gedachte in mijn hoofd, die langzaam rijpt tot een insight; mensen zijn biologisch gezien sociale wezens...

Jonge boeren en tuinders verdienen toekomstperspectief
Regelmatig krijg ik de vraag ‘Duurzame landbouw, hoe gaan we dat doen?’ Dan volgt vaak een serie pijnlijke voorbeelden van situaties waardoor jonge boeren en tuinders amper stappen in de ‘duurzame’ richting kunnen zetten. Let wel, dit zijn geen jongens en meiden die klakkeloos de acties van de buurman overnemen. Dit zi...