Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Angst voor het onbekende

Na een paneldiscussie voor de Voedsel en Warenautoriteit sprak ik een regionaal Veterinair Inspecteur. Hij bleek Irakees vluchteling te zijn. Een jaar of 10 in Nederland. Keihard gewerkt, dierenarts geworden en vervolgens een respectabel overheidsdienaar. Wat hij merkte van de discussie over de Islam? “Angst, de mensen zijn bang voor moslims, vooral na Van Gogh.” Hij beschreef hoe personeel en klanten van winkels hem argwanend, bijna vijandig, behandelen of gewoon negeren. “Ze willen kennelijk niet verkopen.” Samen met zijn vrouw had hij er een truc op verzonnen. “Als we een meubelzaak binnenlopen spreken we Engels met elkaar. Dan denkt men dat we uit India komen en worden we gastvrij ontvangen. Ze willen je opeens van alles verkopen.”

Ik coach een voetbalteam van 13-14 jarigen. Afkomstig uit de betere wijken van Den Haag. Door het voetbal komen we overal. Afgelopen zaterdag weer tegen HMC. Juist, de Haagse Marokkanen Club. De week ervoor tegen een Turkse vereniging. De discussie onder jongens en ouders op de heenweg is aardig in lijn met de tone of voice in media en politiek. Na afloop de verwonderde constatering dat het een erg sportieve wedstrijd was.

Een beroemd sociologisch onderzoek over een straat in Rotterdam beschrijft hetzelfde fenomeen. In het begin van de straat wonen de lage SES, in het midden de burgerij en op het eind de gefortuneerden. Elke groep heeft al decennia lang zijn eigen café en heeft vooral geen contact met de rest van de straat. Culturen die volkomen gescheiden van elkaar leven. Een ideale voedingsbodem voor vooroordelen en angst, kortom voor de ‘hedendaagse integratiepolitiek’.

Vergelijk de aanpak van de Hofstadgroep met die van de grote reeks liquidaties in crimineel Amsterdam waar onder- en bovenwereld door elkaar zijn gevlochten, gesteund door lekken in het apparaat en mediagenieke, maar malafide advocaten. Terwijl de grootste helft van de samenleving zijn best doet maatschappelijk verantwoorde programma’s te initiëren en gedragscodes over te nemen om correcte zaken te doen, stoort een klein deel zich nergens meer aan in de strijd om macht en geld. Daar kun je – terecht – bang voor zijn.

Marcel Schuttelaar