Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Het voorrecht van dynamiek

“Het is een voorrecht in deze tijd te mogen leven. Technologie ontwikkelt zich zo enorm snel, fascinerend dat ik daar bij mag zijn”, aldus een wat kalende Engelse muzikant. Mijn zoon had een jamsessie georganiseerd. Zijn maatjes afkomstig uit 8 verschillende landen bespeelden vrolijk allerlei elektronica. Klapstuk was de Chapman stick, een 10-snarige gitaar, maar dan zonder kast. Tien instrumenten in een stick, puur elektronisch. Met de hand gemaakt door een zekere Chapman die er jaarlijks 100 maakt, niet meer en niet minder.

Ik vertelde mijn fascinatie voor de biosciences. De plant als medicijnfabriek. Of als energieleverancier, bijvoorbeeld als plantaardige zonnecel. En dat vlees in de nabije toekomst in mediums gekweekt gaat worden. Geen varkens meer nodig.
Hij was gefascineerd door de ICT. Elektronica, muziek, de hele wereld als klankkast. Werkend voor PinkRoccade, enthousiast over de kracht van SAP programma’s. Alle bedrijfsprocessen gecoördineerd in een overzicht. “Onze voorouders maakten hooguit één ontwikkeling in hun leven mee, wij elke paar jaar wel een”.

Ik heb af en toe de neiging de dynamiek even stil te willen zetten. Geen van de muzikanten deelde dat idee. Integendeel, zij genoten van alle nieuw geboden mogelijkheden. De jamsessie werd opgenomen, daar kunnen ze thuis weer mee door. Zij hebben over de wereld dagelijks muzikaal contact.

Dynamiek genoeg afgelopen week. 7 maart ligt achter ons. Jozias besloot dat 13,8% geen 14% was. Wouter Bos is de – tijdelijke – knuffel van de Nederlandse media. “De mensen hebben gekozen”. Er viel dus niets te kiezen! Nauwelijks folders, weinig informatie, de kieswijzer vergeten in te vullen (stom!). Vooral landelijke partijen in de media. Daar ging ‘t dus niet om. Zelfs geen burgemeester mogen bepalen. Op dat punt dus geen dynamiek. Winst is de doorbraak van de allochtone kiezer. Daar zullen sommigen toch echt aan moeten wennen. Spijtig is wel dat rechts niet wat meer credits kreeg voor zaken die toch op zijn kop moesten. Frank Kalshoven zette dat weer keurig neer in zijn column op de Economie pagina (De Volkskrant, 11 maart). ‘U denkt toch niet dat de PvdA alle hervormingen van het sociale zekerheidsstelsel terug gaat draaien’. Zijn voorspelling: ondanks alle oppositiemuziek laat men dit keurig in stand. Rouvoet (ChristenUnie) had overigens ook fors gewonnen, helaas werd hij in de euforie over ‘t hoofd gezien.

Ik heb lang geaarzeld om eindelijk maar eens niet te stemmen. Ik werd daartoe nog gestimuleerd door de reclamespotjes over stemmen (het moet niet gekker worden) en de veelvuldig klinkende opmerking dat als je nu niet stemt je 4 jaar lang niet moet zeuren. ‘t Democratisch kiesrecht heb je dan verspild!! Uiteindelijk mijn vrouw met volmacht op pad gestuurd. Zie maar lieverd!

Marcel Schuttelaar

P.S. wat ook verandert is ons adres. Per 24 maart verlaten wij de Koninginnegracht en gaan we naar de Zeestraat. Nummer 84, pal naast ‘t Haags communicatiemuseum! Zo’n 400 m2 meer die wij dringend nodig hadden.