Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Halal kalkoen

Het NRC van 24 oktober maakte weer een beetje goed wat in de periode ervoor weer eens fout ging. Op de voorpagina 3 foto’s van feestvierende moslims. Het Suikerfeest. Het wil niet zo lukken met de integratie. Sinds Fortuyn en de oprichting van de LPF mag ongegeneerd commentaar gegeven worden op cultuur en gewoonten van alles wat niet in Nederland geboren is.

Dat merkte de vice-voorzitter van het CNV. In een eerlijke poging partijen dichter bij elkaar te brengen stelde hij voor een christelijke feestdag in te ruilen voor het Suikerfeest. Het feestelijke einde van de Ramadan. Natuurlijk was bij het CNV bekend dat dit een gevoelig voorwerp was, maar het leek gepast dit (taboe) in ieder geval eens ter sprake te brengen. Tweede Pinksterdag zou geofferd kunnen worden. Het effect was spectaculair. Tal van leden waren fors ontstemd. Maxime Verhagen dook er bovenop. Verkiezingstijd! Hij was het absoluut met het CNV oneens om kerst in te ruilen voor een feestdag van de islam. De media aandacht deed de rest. Binnen een dag was het voorstel van tafel. Toch was het CNV blij in ieder geval de discussie gestart te hebben. Hulde.

Dat gaat ook op voor Albert Heijn. Zij verkoopt halal vlees, geslacht op islamitische wijze. Dierenactivisten, mede aangespoord door TROS Radar, protesteerden fel. Zij eisten dat Albert Heijn hiermee zou stoppen, omdat de dieren onverdoofd geslacht werden. Albert Heijn is op zoek gegaan naar een oplossing om aan beide voorwaarden – halal vlees en dierenwelzijn – te voldoen. Simone Hertzberger (AH) beschreef het als een van de indringendste projecten die ze de afgelopen decennia heeft meegemaakt. ‘Avondlange gesprekken met vertegenwoordigers uit de islamitische gemeenschap gaven me inzicht in de cultuur en denkwijzen van dit deel van onze klanten’. Uiteindelijk bleek het mogelijk halal te slachten met gebruik van verdovingstechnieken. Hulde.

De halve binnenstad is onderhand van allochtone huize, maar een deel van de samenleving ziet dit niet of wil dit niet zien. Nederland is harder geworden zeggen veel expats die ik ontmoet, en meer in zichzelf gekeerd. Klopt. Zie vlak voor de verkiezingen het voorstel van Rita Verdonk voor een Burkaverbod. Daar kom ik overigens bij gelegenheid nog eens op terug. Nederland is veranderd. Een groot deel van de jeugd is afkomstig uit de gehele wereld. Het wordt een keertje tijd dat we dit gaan beseffen en het als kans in plaats van bedreiging zien. Halal-kalkoen op het kerstmenu?

Marcel Schuttelaar