Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Kerstgedachte gegijzeld!

De decembermaand is in volle gang. Dierbaren zoeken voor elkaar cadeaus, die eigenlijk net niet leuk genoeg zijn. Winkels profiteren van de hernieuwde kooplust. Niemand lijkt het uit te maken wat er precies over de toonbank rolt en waar de producten vandaan komen. Iedereen is blij: ‘de economie trekt aan!’. Consumenten durven eindelijk geld uit te geven aan luxe producten. Namens Oxfam-Novib schreeuwt Dolf Jansen van de daken dat het kopen van eerlijke cadeaus de Groene Sint tevreden stelt. De Fair Trade boodschap in een origineel maar geforceerd jasje.

De decembermaand kan mij gestolen worden. De zoete liedjes in de winkels, de vele, vorstelijke etentjes bij familie en vrienden wiens uitnodiging je dit jaar toch echt niet kan weigeren. Daar valt allemaal nog wel mee te leven. Waar ik niet tegen kan is dat ook dit jaar de kerstgedachte weer gegijzeld wordt door ‘de goede doelen’. Heel natuurlijk verplaatst de aandacht zich deze maand naar ‘Afrika’. Voor alle hopeloze conflicten en misstanden in de wereld is er ineens volop de aandacht. Indringende beelden van huilende kinderen laten immers niemand koud. Inzamelingsacties doen het in deze decembermaand goed. Dat beseft bijvoorbeeld ook 3FM, waar ook dit jaar tal van DJ’s zich laten opsluiten in het glazen huis in Utrecht om de aandacht te vragen voor landmijnen.

Begrijp me goed: elke not-for-profit organisatie met een goede boodschap heeft het geld broodnodig en zal het ongetwijfeld goed gebruiken. Maar ondertussen kijken wij toe en klampen ons vast aan de politiek van de goede bedoelingen. We weten ons geen houding te geven met de pijn en het leed van anderen. We begrijpen niets van geweld in Irak dat voorzichtig aan door de media bestempeld wordt als burgeroorlog. We maken ons zorgen over de Nederlandse soldaten in Uruzgan. Maar kunnen ons totaal niet voorstellen wat zij doorstaan. En wat honger is, we hebben geen idee. Om deze pijn en machteloosheid te verzachten, doneren we wat geld en eten en drinken we gezellig verder.

Marlies Hanifer
Civic Consultation