Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Valse start (1)

Meestal geniet ik van mijn werk. Maar soms even niet. Het einde van het jaar verliep uiterst positief. Een sterrenkerstdiner met de hele crew in geweldige stemming. “Welke ramp hangt ons boven het hoofd, gaat het niet te goed”, grapte Gert Schipper bij vertrek. Ook de financiële afsluiting met de boekhoudster in de laatste dagen van het oude jaar vormt altijd een leuk moment. Kijken of je businessgevoel overeenkomt met de cijfers. Of we voor het jaar voorbij is zicht kunnen krijgen op omzet, kosten en winst. Zodat je de nieuwe salarissen met een gerust hart vast kunt stellen.

De eerste week van het nieuwe jaar begin ik altijd op halve kracht. Eerst even orde brengen in de chaos van werkkamer, afspraken en voornemens. Die werkkamer is redelijk op orde gekomen. Een project van een klant vroeg helaas meer tijd, dus uiteindelijk toch meer gewerkt dan de bedoeling was. Voor voornemens en ordening van gedachten was helaas geen tijd. De sociale contacten waren te zeer verwaarloosd in 2006. Dus forse inhaalslag gemaakt. Redelijk uitgerust. Met goede moed de tweede week van het jaar in. Met als impliciet voornemen me eens wat meer als 53 jarig directeur van een bureau met 60 medewerkers te gedragen. Dus wat meer bestuurlijk, reflectief opereren. Wat minder uren en hectiek. Niet meer als een 20 jarige verwoed sleurend aan projecten, klanten, medewerkers èn de interne organisatie. Gezond!

Ondernemen is als een kansspel. Als je denkt dat de zaken op orde zijn, zijn ze het juist niet. Begin je te overwegen een maandje weg te gaan voor wat broodnodige reflectie… Kortom, het viel niet mee de start. En de geest was er duidelijk nog niet klaar voor. Hoezo columns? Waar is de drive??

Dit weekend, op de zondagavond draaide de zaak. Besloten om dit kwartaal, helaas, helaas, de reflectie maar over te slaan. Voornemens in 5 minuten alsnog genoteerd. Er stonden er nog enkele uit 2006 die nodig om realisering vragen. Irritatie over onbegrip voor ondernemende ondernemers van me afgeschreven. Als je in dit land beweegt krijg je ladingen kritiek, doe je niets – en pak je je verantwoordelijkheid totaal niet – dan kom je er vaak mee weg. Dus de eerste column was weer een feit. En teruggedacht aan een memorabel gesprek met mijn vader, destijds ondernemer in delicatessen èn reformproducten. Gevormd door de stemming van oorlogsstrijd en crisisperiode. “Ondernemen is die buikriem een gaatje strakker zetten, wat hebben we ervoor moeten knokken”. Ach zo beschouwd…

Marcel Schuttelaar