Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Léon Jansen

Stronteigenwijs

Wij Nederlanders zijn eigenwijs. En mogelijk de rest van de wereld ook, maar vooral wij Nederlanders. Als we ergens in geloven, dan is dat ook zo. Als anderen iets anders verkondigen dan accepteren we dat gewoon niet. Om overstag te gaan, moet er wel erg hard bewijs zijn om ons van ons geloof af te brengen. En hebben we die moeilijke stap genomen, dan vallen we toch weer snel terug. Enkele voorbeelden.

Ons nationaal voetbalelftal wint een groot toernooi. Iedere EK of WK kleurt half Nederland oranje, want we gaan winnen! Half ons land gelooft erin totdat we eruit geknikkerd worden (hard bewijs). Om het volgende toernooi er weer hard in te geloven. Dit gebeurt trouwens ook lokaal. Hele groepen supporters denken dat Ajax de beste club in het land is en kampioen wordt. Dat was de laatste keer in seizoen 2013-2014, maar toch, dit seizoen gaat 020 zeker winnen …

Water uit de fles is beter dan uit de kraan. Want water uit de kraan, dat is toch zo plat. Precies! Wake up! Onze zuiderburen noemen het juist daarom plat water. Zonder bubbels. €1,54 per 1000 liter uit de kraan. Maar we zijn eigenwijs en betalen liever € 0,69 voor 1 liter in een plastic fles. 450x zo duur om die vrachtauto’s en flessen te betalen! Dus veel minder milieubewust. De drinkwaterbedrijven noemen het vaak, maar het dringt maar niet door. Ook niet bij veel restaurants trouwens, want die verdienen niets aan kraanwater en vertikken het te schenken.

Biologische landbouwproducten zijn gezonder en biologische landbouw is goed voor het milieu. Veel consumenten blijven deze claim geloven, hetgeen de sector maar wat graag doorvertelt. In ieder geval niet tegenspreken, want het is het enige unique selling point waar mensen 20 à 30% meer voor willen betalen. Bewijs dat de bioproducten gezonder zijn is niet gevonden, en de productie vraagt bijvoorbeeld meer land per kg product.

Ondertussen verdringen de ingevoerde biologische bestrijders, genaamd Amerikaanse lieveheersbeestjes, onze Europese stippels. Dat geïntegreerde teelt meer opbrengt met minder gebruik van landbouwgrond landt niet. En dat chemische gewasbeschermingsmiddelen net als het biologische landbouwgif Bt (Bacillus thuringiensis) worden afgebroken door ons lichaam en door moeder natuur gaat er ook maar niet in. Want het voelt zo lekker dat je een gezonder alternatief hebt. Alternatief waarvoor? Juist, voor een gezond en efficiënt geproduceerd product, maar ja we blijven eigenwijs.

We houden vast aan ons geloof en verketteren de brengers van de onaangename boodschap. Dit inzicht kan hard bij u aankomen. Ik waarschuw de redactie alvast voor de tegenwind. Ik snap dat en het spijt me eigenlijk niet. Ik roep deze dingen wel vaker. Ik ben tenslotte ook eigenwijs, stronteigenwijs.