Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Geen gekke Henkie, maar Willie Wortel

tijd voor positieve metaforen in het klimaatdebat

 

Alle fractieleiders waren dinsdag aanwezig, een goede start. Wat opviel was het ontbreken van de inhoud. Slechts over de CO2 heffing werden eisen en verdedigingen heen en weer gegooid tussen oppositie en regering. Omdat de doorrekening van het Planbureau nog even op zich laat wachten, valt over de concrete maatregelen nog weinig te debatteren. Niet zo gek dus dat het niet over de inhoud ging.

Waar ging het dan wel over? Het ging over beelden. In de tussenperiode tussen het stellen van het doel (klimaatwet) en de vaststelling van de daadwerkelijke maatregelen (klimaatakkoord) grijpen politici naar voorbeelden, metaforen en symboliek. Helaas veelal negatief. Zowel partijen voor als partijen tegen gebruiken doembeelden om te schetsen hoe het dagelijkse leven straks zal zijn.

 

Een aantal voorbeelden. Jetten blijft herhalen dat wij als Nederland niet het ‘vieze jongetje van de klas’ willen zijn. Buma weigert ‘gekke Henkie’ te zijn. Dijkhof strijdt voor het recht op meer dan ‘drie gehaktballen’ per week. Baudet spreekt van een ‘totale vernietiging van de economie’ en Geert Wilders spreekt over ‘klimaatterreur’.

Deze beelden wekken ideeën op bij de toehoorder. Dat vieze jongetje in de hoek, dat wil ik niet zijn. Gekke Henkie, de dorpsgek, die mag ik niet zo graag. Nog maar drie gehaktballen? Hoe durven ze! En bij klimaattereur denk ik aan wapens en bomaanslagen. Dat klimaatakkoord wordt zo natuurlijk een drama.

 

De gebruikte doembeelden roepen vragen op die iedereen met nee zou beantwoorden. Ik ook. Terwijl alle partijen willen dat de maatregelen haalbaar en betaalbaar zijn. Toch zijn het precies deze negatieve beelden die in ons hoofd blijven hangen en die het sentiment in de samenleving bepalen. Ook in de media worden de negatieve beelden gretig uitgemolken: denk aan het ‘klimaatkalifaat’ in de Telegraaf onlangs.

Beelden zijn een cruciaal onderdeel van de energietransitie, omdat deze draagvlak bepalen. We hebben behoefte aan positieve toekomstbeelden. Aan beelden die je met ja kunt beantwoorden in plaats van met nee.

 

Wil je straks schone lentelucht inademen? Kunnen zwemmen in de lokale plas? Wil je wonen in een groene, veilige omgeving? Ga jij voor een huis met extra ‘klimaatcomfort’? Wil je een gezonder en lekker eten? Bijdragen aan een toekomst voor de jeugd? Nederland niet de ‘gekke Henkie’, maar de ‘Willie Wortel’ van Europa?

JA IK WIL!

Geen klimaatkalifaat, maar een klimaatparadijs. En natuurlijk zal het een uitdaging worden, maar met positieve beelden ontstaat er meer draagvlak dan met negatieve. De energietransitie staat of valt met communicatie. Toevallig zijn wij daar bij Schuttelaar behoorlijk goed in! Vragen hierover? Neem gerust contact op.