Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Ynske van Zundert

En nu...? Een pleidooi om te doen

In de drukte van alledag werd me gevraagd mee te gaan naar Springtide International op Terschelling. Natuurlijk wilde ik mee. De bijeenkomst ging over de horizon naar het Europese klimaatperspectief. Een onderwerp wat mij erg bezighoudt. Het was inspirerend en interessant, maar ook ingewikkeld. Intelligente sprekers over klimaatoplossingen om de planeet bewoonbaar te houden. Hoe vertalen we deze veelal theoretische boodschappen in praktijk? Hoe maken we ze concreet. Kortom, what’s next?

De bijeenkomst ging over een andere invulling van de economie, de welvaart, de financiële sector, energie, klimaat, SDGs en CO2 opslag. Het ging ook over een ander geldsysteem, andere ratings voor duurzame investeringen en anders omgaan met materiaal, grondstoffen en de bodem.

Af en toe luisterde ik een tikkeltje gefrustreerd naar de discussie. Het ene verhaal wat concreter en doortastender dan het andere. Overkoepelend was het vrij theoretisch en conceptueel. En sommige experts vinden vooral dat ze zelf de beste klimaatoplossing hebben. Met name jonge mensen trekken die welles/nietes discussie niet. Wij willen gewoon vooruit, samen.

Er zijn ook doeners. De Noordzeeboerderij plaatste onlangs, notabene diezelfde dag van de bijeenkomst op Terschelling, een persbericht over hun overvaren zeewierboerderij (opgepikt door de NOS). Een heel mooi voorbeeld van ondernemers die tegen moeilijkheden aanlopen. En zoals ze zelf dan mooi verwoorden: bij pionieren hoort ook tegenslag.

De Noordzeeboerderij is klimaatadaptatie in praktijk. Met hun zeewierplatform bouwen ze aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Zeewier biedt namelijk kansen voor zowel humane consumptie als ook voor bijvoorbeeld veevoer. Zeewier kan potentieel methaanproductie van melkvee sterk reduceren.

Steeds meer respect krijg ik voor dit soort ondernemers. Positieve impact hebben kan heel goed samengaan met geld verdienen. Een van onze grootste uitdagingen is om onze principes en theorieën om te zetten naar de praktijk. En dingen daadwerkelijk te veranderen. Ga iets doen met dat standpunt en die discussie. Werk elke dag aan de implementatie ervan.

Een ander concreet initiatief is 'On the way to PlanetProof Melk'. Dit is een keurmerk voor duurzamere melk. In ca 6 maanden tijd hebben we samen met Stichting Milieukeur, NatuurlijkMelken2050 en FrieslandCampina, dit keurmerk op de markt gebracht. Eind december lagen de eerste pakken 'PlanetProof Melk' in de supermarkt. Een mooi voorbeeld van een tastbaar resultaat dat de melkveehouderij stap voor stap verder doet verduurzamen. 

Kortom, er is ruimte voor verandering en ruimte om te doen. En er zijn gelukkig ook steeds meer ondernemers die hier op inspelen. Het is te makkelijk om alleen in de theorie te blijven hangen. DOE er iets mee. Hoe groot of klein ook.