Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Gelukkig 2019

De jaarwisseling verloopt voor mij in een vast patroon. In december begint de vermoeidheid van het overvolle jaar zijn tol te eisen. Ik slaag er meestal net op tijd in de belangrijkste acties te voltooien. Een tikkie chagrijnig doorloop ik dan de Kerst, want er ligt nog een hele berg werk op me te wachten voor het jaar echt afgerond is. Zo rond Oud en Nieuw ruimen we dat verder op. 

Vlieland

Om gelijk daarna naar Vlieland te vertrekken voor wat rust, contemplatie en genot. Ik neem in die eerste week van het nieuwe jaar wat tijd de koers opnieuw te bepalen. Waar gaan we gas op geven, wat laten we rusten of aan anderen over. Dat is het mooie als je niet vast zit aan een reguliere baan, maar zelf het kompas van de toekomst mag dirigeren. 

Mijlpalen

Terugkijkend voelde het afgelopen jaar als een ‘bumpy ride’. Een term die we gebruiken als we door een moeilijk stuk water moeten varen. Met gelukkig nogal wat gezamenlijk bereikte mijlpalen. Zoals de gestage ontwikkeling van het zeezeilen in de haven van Scheveningen. Inclusief een onvergetelijk Wereldkampioenschap. De doorontwikkeling van de Stichting Noordzeeboerderij, die met 85 leden steeds dichter bij realisatie van grootschalige zeewierteelt binnen de kolossale windparken van de Noordzee komt. 

'On the way to' PlanetProof

Een mooie opsteker vormde de presentatie van de eerste 'On the way to' PlanetProof melk vlak voor de Kerst. Natuurlijker, diervriendelijker en beter voor het klimaat. Het gaat straks om meer dan een miljard liter duurzamere melk. Het feit dat alle in Nederland geteelde groente en fruit straks ook onder PlanetProof (het oude milieukeur) vallen heeft weinig aandacht getrokken, maar is daarmee niet minder ingrijpend.

Positive Impact

Binnen ons bureau hebben we het afgelopen jaar een Solution Team Voedseltransitie gebouwd. De Smart Food Alliance ontwikkelt zich als kraamkamer van expertise, innovaties en ideeën voor een duurzaam en gezond agrofood beleid. Daarnaast heb ik Stichting DOEN mogen helpen een potentieel listig jaar succesvol af te sluiten. En ben ik blij met hun nieuwe focus op voedsel en klimaat. Naast de HAS hebben we de Wageningen Universiteit & Research in het kader van het 100-jarig bestaan ondersteund om de koers wat meer op transitie en impact te richten. We moeten immers alle zeilen bijzetten om überhaupt maar een kans te maken de komende ‘bumpy ride’ te doorstaan. 

Planeet Aarde

Tot zover de terugblik op een, zacht uitgedrukt, enerverend jaar. Ik blijf me daarbij verbazen over wat we wel en wat we juist niet bereiken. Aan de ene kant hebben we als mensheid ongelofelijke successen geboekt. Of het nu gaat om armoedebestrijding of schoon drinkwater, onderwijs of kindersterfte, voedselproductie of technologische ontwikkeling. Technisch gezien kunnen we bijna alle uitdagingen aan. Anderzijds staat juist door onze activiteiten de gezondheid van Planeet Aarde letterlijk op springen. Preciezer gesteld, de toekomst van de mensheid op die planeet. De natuur herstelt zich wel, dat kan even duren, maar dat komt altijd wel goed. De vraag is alleen met welke soorten...

Prioriteiten

Tegen die achtergrond probeer ik als 65-jarige mijn persoonlijke prio’s voor de komende jaren te bepalen. Er flitst dan van alles door mijn hoofd. Me terugtrekken hier op het eiland en genieten van natuur, mensen en de zee. Wat schrijven, wat klussen, wat zeilen. Want wat kan ik nou bereiken in mijn eentje…? 

Telegraaf

De Telegraaf en veel andere media wijdden de afgelopen maand tal van artikelen aan de impact van de voorgestelde klimaat maatregelen. Dat zou leiden tot een potentiële mondiale temperatuurverlaging van 0,00007 graden. Dat is dus de bijdrage van de BV Nederland als totaal! Ondertussen wordt zo de boosheid van gewone burgers, die voor het grootste deel van de kosten op moeten draaien, gevoed. En de eigenaren van elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens als subsidie graaiers gedemoniseerd. 

Bijsturen

Kortom, als samenleving moeten we drastisch bijsturen, maar dat mag niet ten koste gaan van de zwakste schouders. Los van de sociale ethiek lopen we mondiaal het risico dat hele bevolkingsgroepen, die niets te verliezen hebben, op drift raken. Voor de goede orde, of je nu groen bent of geel, er zijn geen winnaars in dit soort scenario’s. 

Toekomst

De komende 2 decennia worden in die zin bepalend. Als we op sociale wijze al onze energie zetten op het SMART maken van onze energie- en voedselvoorziening en afstappen van fossiele grondstoffen creëren we een veel gezondere samenleving. En alhoewel ik diep in mijn hart geloof dat we het tipping point van de temperatuurstijging op aarde al lang gepasseerd zijn, teken ik er als 65-jarige op Vlieland toch weer voor om aan deze ontwikkeling bij te dragen. Misschien, als we onze intenties eindelijk in daden gaan omzetten, is Planeet Aarde wel vergevingsgezind. Een gelukkig 2019.