Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Corlissa van Lohuizen

Genieten van biodiversiteit in Corona-tijd

Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt en we afstand houden van elkaar, lijkt het soms moeilijk om van de natuur en biodiversiteit om ons heen te genieten. Maar quarantaine en biodiversiteit gaan goed samen! Hieronder lees je vijf eenvoudige tips om tóch te kunnen genieten van de lente en biodiversiteit, want de natuur laat zich gelukkig niet tegenhouden.  

Voor al deze tips geldt uiteraard: volg de richtlijnen van het RIVM, houd 1,5 meter afstand van elkaar en zoek geen plaatsen op waar het (te) druk dreigt te worden.  

 

1. Safari in eigen tuin

In je eigen tuin of balkon is meer leven te vinden dan je denkt. Ga op safari in je eigen tuin en ontdek wat er leeft en bloeit! Ook kun je je waarnemingen delen, waardoor je ecologen helpt om de biodiversiteit van Nederland in kaart te brengen.  

Lees op de website van de Natuurkalender meer over waarnemen in je eigen tuin.  

Tip 1

 

2. Zaai je tuin in

In maart kun je al veel gewassen en bloemen zaaien in je tuin. Wanneer je hierbij rekening houdt met diversiteit én inheemse favorieten voor onze bijen en vlinders, help je de natuur enorm. Door te tuinieren ben je zelf gezond bezig en kun je later genieten van een kleurrijk (en lekker) resultaat.  

Ga naar de website van onze partner Cruydt-Hoeck en bekijk tips voor een biodiverse, bloemrijke achtertuin.  

Tip 2

 

3. Doe mee aan de challenge #AchtertuinTV

Ook als je thuiswerkt en minder mensen ziet, kun je anderen tóch inspireren om van de lente en biodiversiteit te genieten. Zet op Instagram je eigen filmpje met inspiratie uit jouw tuin en gebruik de hashtag #achtertuintv. Wie weet wordt jouw video opgenomen in de volgende uitzending! 

Ga naar het Instagramaccount van @DailyGreenInspiration en bekijk alle kleurrijke foto’s.   

Tip 3

 

4. Haal een tegel eruit, doe een plantje erin

Geef je tuin kleur: tegel eruit, plantje erin! Vervang tegels door planten en help de natuur een handje. Daarnaast kan het water weer naar de bodem zakken, wordt fijnstof opgevangen en verbetert het bodemleven. Zelfs met één tegel minder maak je al een verschil.  

Kijk op de website van Stichting Steenbreek en ontdek tips voor een groenere tuin.  

Tip 4 - Foto Stichting Steenbreek

 

5. Maak je tuin of balkon vogelproof

Vogels maken graag gebruik van tuinen en balkons. Maak je tuin vogelvriendelijker en wie weet heb je binnenkort een broedend vogelstelletje te gast! Struiken met bessen, grasveldjes, ‘rommelhoekjes’ met bladeren en natuurlijk vogelhuisjes en nestkasten zorgen voor een goed begin. Bonus: van een gezellige vogeltuin kun je ook achter het raam genieten! 

Doe de gratis vogeltest van onze partner Vogelbescherming en ontdek welke vogels in jouw buurt leven, mét tuintips!   

Tip 5

 

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Mooie foto’s en video’s van hoe jij deze tips naleeft, kun je sturen naar info@schuttelaar.nl.

 

Corlissa van Lohuizen schreef deze column eerder voor het Deltaplan Biodiversiteitsherstel