Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Hoop | Deel 2

 

Weer twee weken in isolement verstreken. Al die tijd thuis. Het is nog vreemd, onthecht. Werken van call naar call. Het voelt kaal mijn netwerk en collega’s niet fysiek te ontmoeten. Het werk is nu als ‘Lubach’ of ‘Dit was het Nieuws’ zonder publiek. Het mist wat swung. Dit moeten we veranderen. Maar dat is iets voor de komende weken.

De gedwongen break

Natuurlijk ben ook ik regelmatig van plan geweest een break voor de geest in te lassen in mijn werkzame leven. Het Pieterpad lopen, een maandje bij de monniken, een deel van de voettocht naar Santiago de Compostella. Het bleef, zoals bij velen, bij plannen. Naast korte breaks op de Wadden, vormden mijn meerdaagse zeilraces het belangrijkste reflectiemoment.

Ontroerd

Net als duizenden andere Nederlanders gebruik ik de tijd nu ook om wat dichter bij mezelf te komen. Ik lees het lievelingsboek van mijn zoon. Om beter te begrijpen wat hij bijzonder vindt. We zoeken voor het eerst selectief een mooie film via Netflix. Zo’n gezamenlijke avond ontroert me even diep als in mijn softe studententijd. In de straat zien we elkaar weer wat vaker. Buiten, op een meter of twee afstand, steunen we elkaar. Ik probeer de kleine middenstand te blijven bezoeken. Handschoenen aan, op hoop van zegen.

Opstekers

Het is een vreemde crisis. Qua ontwikkeling van het dodental loopt Nederland bijna in lijn met de Italiaanse curve. Maar hopelijk verspreiden we nu door het zelfgekozen isolement het virus wat minder snel. Dat is de belangrijkste opsteker van de afgelopen week, getalsmatig gezien. Zoals Rutte al zei, we weten 50% en moeten daar keuzes op baseren. De tweede opsteker, we gaan gelukkig veel meer testen. Daardoor kunnen we straks veel gerichter sturen.

Mondiale verstoringen

Deze gezondheidscrisis gaat gepaard met een economische crisis die waarschijnlijk heel fors wordt. Volgens het PBL krijgen we een V- of U-vormige dip of gaat de economie voor een tijdje de diepte in. Het is volstrekt onduidelijk, maar onze handelsgeest is kwetsbaar voor mondiale verstoringen. Vooral de situatie in de VS is in alle opzichten, ook economisch gezien, bizar. Dat gaat ons zeker raken.

Onzichtbaar

Ik vond Nederland laat en lichtvaardig acteren. Twee weken lijkt weinig maar maakt op een exponentiële curve een wereld van verschil. Tegelijkertijd proberen we nu met gezond verstand en enig gevoel te handelen. De adviezen worden behoorlijk goed opgevolgd. Deze aanpak is best iets om trots op te zijn. De grote vraag is of het strak genoeg is richting de productieve sector. Daar zijn, ook in ‘niet-vitale’ sectoren, nog steeds miljoenen mensen aan het werk. Een complete lockdown klinkt verleidelijk, maar de onzichtbare gevolgen zijn desastreus. Wat als je geen inkomen en geen computer hebt en je leeft met een complex gezin in een appartementje en moet een maand of drie binnen blijven. Zie daar de setting voor miljoenen burgers. Je kunt ook nog steeds aan andere dingen doodgaan dan aan corona.

Creatieve energie

Voorlopig woedt de crisis in volle omvang door. Zeker in kwetsbare landen zoals India en de VS. Maar ondertussen zijn er ook lichtpuntjes. Er is minder ruimte voor populisme. Met solidaire, creatieve energie worden tal van ingewikkelde problemen te lijf gegaan. En de waardering voor mensen werkzaam in de essentiële sectoren neemt toe. Leraren, boeren en verpleegkundigen hoeven niet meer naar het Malieveld. We gaan terug naar de essentie van wat ons bezig houdt. Hoop doet leven...