Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Hoop deel 3 | Lichtpuntjes in crisistijd

‘Wat kijk je vrolijk’. Via Teams coach ik CrowdAboutNow, het leukste crowdfundingbedrijf dat ik ken. Een aanzienlijk deel van de lokale bierbrouwers is door CAN gecrowdfund. Een sector die in corona-tijd duidelijk in de verkeerde hoek zit. Hun afzet richting horeca is grotendeels stilgevallen. Vandaar dat we elke twee weken de stand van de economie bespreken. Kennelijk zat ik weer wat beter in mijn vel, wat de jongens gelijk opmerkten. Zelf ben je je dat niet zo bewust.

Langzame versoepeling

In veel plaatsten op de wereld lijkt er langzaamaan grip te komen op de uitbraak en sterfte. En worden de isolatie maatregelen wat versoepeld. Dus weer wat sport en onderwijs voor de jeugd. In het zuiden van het land mogen zelfs campings weer een stukje open. De beurskoers staat zo'n 20% onder de max. van vorig jaar. Het jaar waarin die overigens een spurt nam met ruim 20%. Dus we zijn terug op het niveau van 2018. Ook niet slecht.

Vaccin

Engelse virologen van het Jenner Instituut in Oxford hebben een succesvolle stap gezet in de ontwikkeling van een vaccin. Dit zou, als de testen op duizend vrijwilligers verder goed verlopen, dan eind van het jaar geproduceerd kunnen worden. Misschien zelfs eerder. Nu zijn tal van claims over succesvolle vaccins en geneesmiddelen inmiddels ontmaskerd, maar dit ziet er serieus uit.

Best bijzonder

Ook Janssen Vaccines (Leiden) is in de race om met een vaccin op de markt te komen. Onder bezielende leiding van Hanneke Schuitemaker worden binnenkort miljoenen vaccins geproduceerd waarbij bewust het risico wordt genomen dat deze straks onvoldoende werkzaam blijken te zijn en weggegooid moeten worden. Dat alles om zo snel mogelijk de strijd aan te kunnen binden met het corona-virus. Best bijzonder. Om het goede nieuws compleet te maken meldde het Amerikaanse Farma bedrijf Gilead een succesvolle proef met een corona-medicijn. Kortom, optimisme breekt aarzelend door.

Diepste recessie

Tegelijkertijd moet de volle klap voor de economie nog tot uitdrukking komen. Sectoren als horeca, toerisme, de uitzendbranche, reizen, evenementen en de fossiele sector krijgen de volle laag. De kleine ondernemers, zo verwacht ik, krijgen daarbij de hardste klappen. De economie in de VS, de grootste ter wereld, is in het eerste kwartaal met 4,8% gekrompen (jaarrond gerekend). Voor het tweede kwartaal wordt jaarrond gevreesd voor een dip van meer dan 37%. Daarmee lijkt de diepste recessie in 80 jaar ingezet te zijn. En vrezen sommigen door alle steunmaatregelen bovendien voor hyperinflatie.

Economische wetmatigheid

Maar een economische wetmatigheid is dat wat hard omlaag gaat ook hard omhoog kan gaan. Alleen wanneer? Dat maakt de effecten van deze crisis op onze samenleving zo lastig te voorspellen. Enkel de belofte van een vaccin kan psychologisch gezien al een wereld van verschil maken. En zoals bekend, economie is psychologie. Overigens, de oude samenleving komt, zo is de verwachting, niet zomaar weer terug. De winnaars van de post-corona tijd lijken de farma, de grote tech- en mediareuzen en de online bestelwereld.

Luchtvervuiling

De kunst zal zijn de miljarden aan ingezette steunfondsen zo te richten, dat er een wat meer solidaire en duurzame samenleving ontstaat. Verbinden en vergroenen dus. Dit krijgt steun door de ontdekking dat luchtvervuiling door fossiele brandstoffen en veehouderij samengaan met een veel hogere sterfte aan corona. Ca. 20% meer luchtvervuiling zou leiden tot bijna twee keer meer sterftegevallen aan corona (AD). Los van het feit dat iedereen nu blij heeft ervaren dat schone lucht echt veel prettiger is.

Het nieuwe (groene) normaal 

Dat is precies waar de Europese Commissie in haar plannen op in gaat zetten. Een koppeling tussen de Green Deal en een coronaherstelfonds. Om de post-corona samenleving gelijk wat slimmer in te richten (het groene normaal, VK). Iets wat hopelijk gecombineerd wordt met meer begrip voor de belangrijke rol van de publieke sector. Waar, zo is duidelijk geworden door deze crisis, wel wat achterstallig onderhoud uitgevoerd mag worden. Een kwaliteitsinjectie in het bestuur en de diensten lijkt me het minste. Kijk, zoiets zou een bestuurlijk lichtpuntje zijn in deze pandemie. Dan heeft alle ellende toch nog ergens een hoopvolle kant.