Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Doutzen Wagenaar

Blockchain in de praktijk

 

Ergens in 2017 schreef ik twee artikelen over blockchain en de rol ervan bij het verduurzamen van landbouwketens. Joost Schuttelaar hielp me de technologie zelf te snappen en een aantal kritische collega’s dachten mee over de implicaties in de praktijk. Het samen schrijven werd het begin van een nieuwe samenwerking tussen onze keten- en digitale experts. Een samenwerking die ik niet meemaakte, want ik vertrok naar FairMatch Support. Daar hielden we ons bezig met het trainen van boerencoöperaties, het digitaliseren van productiedata, het slimmer organiseren van diensten aan boeren en het verduurzamen van de keten van met name cashews, walnoten, honing en fruit.

Nu, weer terug bij Schuttelaar, zijn de columns uitgegroeid tot projecten. Mark, Tijmen, Vera en Joost hebben bijvoorbeeld samen met Oxfam en verschillende partijen in de rijstketen een mooi project opgezet over het verbeteren van leefbaar inkomen van Cambodjaanse rijstboeren – met daarin een rol voor blockchain technologie. Over dit project BlocRice is meer te vinden op onze site. 

Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar de bevindingen. Die bleken tot mijn verbazing heel erg aan te sluiten bij de lessen die ik in mijn absentie had geleerd. Tijmen vertelde me over de kracht van het digitaliseren van boerendata zoals de opbrengsten van verschillende gewassen en (de kosten van) gebruikte inputs, zaden en arbeid. En dat juist het verzamelen en organiseren van die data de boeren inzicht gaf in hun eigen bedrijfsvoering. Inzicht dat er voorheen niet was. Tijmen legde uit dat dankzij die data ook helderder werd welke trainingen en welke strategieën (diversificatie, intercropping, slimmere rotaties etc.) daadwerkelijk hielpen om boeren op te tillen naar een leefbaar inkomen. Goed om ook te vermelden dat de rol van certificering een belangrijke bleek: juist doordat deze boeren al bekend zijn met de procedures, praktijken en monitoring rondom certificering (organic), kunnen zij een stapje verder gaan, niet beyond maar alongside certification dus.

Hij vertelde ook hoe boeren een digitale identiteit kregen. Een identiteit waarmee ze een stem en een gezicht kregen en daarmee een gelijkwaardigere positie in de keten. Informatie over de rijstproductie en contractcondities worden nu via de schakels in de keten doorgegeven en de authenticiteit van die data wordt via een digitale handshake van meerdere betrokken partijen gegarandeerd. De boeren geven bijvoorbeeld aan betaald te hebben gekregen conform contract – wat weer geverifieerd wordt door de bank en de opkoper. Maar misschien nog wel het belangrijkst is dat, dankzij blockchain, zeer diverse ketenpartijen bij elkaar kwamen om afspraken te maken over informatieverzameling, transparantie en verduurzaming. En juist dat samenbrengen van partijen is natuurlijk waar we bij Schuttelaar al 25 jaar erg goed in zijn.

Al met al vond ik het fascinerend om te horen hoe dankzij een ‘disruptieve überhippe technologie’, ineens weer heel ‘klassieke’ vraagstukken over het trainen van boeren, het verbeteren van landbouwpraktijken en het versterken van coöperaties op tafel waren gekomen. Precies de vraagstukken waarmee ik me had bezig gehouden. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met de eerder genoemde collega’s nog veel meer mooie projecten te doen en wie weet daarna ook weer wat artikelen te schrijven om de opgedane kennis te delen.