Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Tipping Point Decennium

Te midden van de corona-uitbraak een column over het Tipping Point Decennium. Wat leesvoer voor als je meeting niet doorgaat…

Dit jaar viert ons bureau Schuttelaar & Partners haar 25 jarig jubileum. Opgericht in ‘95 met als doel het bedrijfsleven op haar maatschappelijke rol te wijzen. En daarmee de planeet gezonder en groener te maken. Na 25 jaar bouwen en sleuren, van vallen, opstaan en weer doorgaan, begint er zowaar licht aan de horizon te gloren. De honderden idealisten van toen hebben de basis gelegd voor de miljoenen activisten en purpose driven ondernemers van nu.

Events

Ik had niet gedacht dat ik de twee events, ter ere van dit 25 jaar bestaan, zo leuk zou vinden. Het Nieuwjaarscafé en de ontmoeting met de oud-medewerkers waren een groot succes. De reacties die ik daar kreeg geven me voldoende energie de komende jaren door te gaan. Men vond de werkervaring bij ons bureau van grote waarde voor hun volgende baan. We konden het natuurlijk niet laten om dit even te peilen in een onderzoekje. De warmte van deze reacties gaven ons een enorme boost. ‘Jullie hebben ons geleerd gericht te zijn op impact. Waar kunnen we het verschil maken.’

Onze ingeslagen koers

Het was de afgelopen decennia niet altijd makkelijk support voor onze koers te krijgen. De oude economie vond ons in het beste geval ‘idealistisch en te weinig commercieel’. Aan groen-linker zijde was stevige twijfel aan onze integriteit doordat we, 25 jaar terug,  samenwerking met het bedrijfsleven tot speerpunt hadden verheven. Business maken dus van het oplossen van maatschappelijke issues zoals een gezondere omgeving, een groenere landbouw of grondstoffenketens met een eerlijke prijs. In die jaren hebben we honderden projecten tot een succes gemaakt. En een substantieel bedrijf gebouwd waar we trots op zijn.

Ontwikkelingen

In de afgelopen 25 jaar zijn we er nog niet in geslaagd de gezondheid van burgers en de planeet te kantelen. De mondiale CO2-concentratie steeg vrolijk door tot boven de 410 ppm. Die was dus niet zo onder de indruk van onze werkzaamheden. Volgens de jongste editie van Nature hebben we de jaren tussen 2010 en 2020 gewoon verspild als het gaat om het terugdringen van temperatuurverhoging. Voor het verschil in gezonde levensverwachting van burgers geldt hetzelfde. Grachtengordel Amsterdam leeft 15 jaar langer in goede gezondheid dan Schilderswijk Den Haag. En dit verschil groeit.

Krantenkoppen

Maar uit de berichtgeving van afgelopen maanden maak ik op dat we het Tipping Point bereikt hebben. Op allerlei fronten breken groene en gezonde initiatieven door en bereiken een fase van volwassenheid. Dat belooft wat voor dit nieuwe decennium. Het jaar was koud aangebroken of FD meldde voorpagina-breed de doorbraak van vleesvervangers (alleen al in de US 140 mld), die van alcoholvrij bier (naar 25% van de markt) en de successen van Elon Musk. De marktwaarde van Tesla was net zo groot als die van het hele VW-concern bij elkaar met merken als VW, Audi, Porsche, Seat, Skoda en Scania. Dat was nog voor de extreme koersstijging van Tesla in februari. In diezelfde maand verbood de Britse rechter de bouw van een nieuwe landingsbaan bij Heathrow, vanwege het klimaat. En bleef voor het eerst de CO2-uitstoot gelijk. De daling in het Westen compenseerde de stijging in het Oosten.

Green Deal

Begin maart kwam Frans Timmermans met het concept van de klimaatwet. Europa moet klimaatneutraal zijn in 2050. Het moest landen onmogelijk gemaakt worden het klimaatvraagstuk nog langer te negeren. Diederik Samson meldde in de Volkskrant: ‘Ik weet niet wat ze hier in het water van de EU-ambtenarij gedaan hebben, maar iedereen denkt groen. Iedereen wil aanhaken.’

Kantelpunten

Ik vind dat 16 maart een nieuwe mijlpaal inluidt. Johan Derksen (Veronica Inside) vond het weliswaar een onzinnige maatregel. ‘Ik rijd gewoon 130, behalve bij trajectcontroles. Er is toch geen politie om de snelheid te controleren’. Maar voor mij is het één van de belangrijkste signalen dat we ons gedrag gaan veranderen. Eindelijk wordt het gezond verstand weer de norm in het verkeer. Maximaal 100 spaart het klimaat, emissies, banden en verkeersongevallen. De onduidelijkheid door verschillende signaleringen verdwijnt en het verkeersbeeld wordt veel rustiger. Zodat ook minder dappere bestuurders de snelweg op durven. En op de langere trajecten biedt het extra tijd om eens te reflecteren op de echte belangrijke vraagstukken van het leven. Zoiets als bijdragen aan dat TIPPING POINT!

 

P.S. Het lijkt erop dat onze economie een stevige setback krijgt, dus met die CO2-emissies zal het dit jaar wel goedkomen.