Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Léon Jansen

Veel meer zelf doen!

De SDG’s krijgen steeds meer bekendheid. Mooi dat er aandacht is om met deze doelen te werken en dat ze een leidraad geven om echt dingen aan te pakken. Een monitoringssysteem om deze vooruitgang, of het gebrek eraan, te tonen is ook essentieel. Nadeel van de SDG’s is dat het vooral doelen zijn die worden opgepakt door overheden en bedrijven. Voor de consument is het te hoog over, te holistisch. Terwijl we met z’n allen juist burgers moeten stimuleren om het beter te doen. Dat zet veel zoden aan de dijk.

Helaas is dat in de praktijk niet zo makkelijk. Zo wilde ik onlangs stopgaren kopen om mijn sokken te repareren. In een supermarkt en een groot warenhuis keken medewerkers me vragend aan. Ze wisten niet wat stopgaren was. Onze consumptiemaatschappij is zo ver gevorderd dat mensen niet eens meer weten hoe ze beschadigde dingen moeten repareren. Bandenplakken is ook zoiets. Ik ken mensen die daarvoor naar de fietsenmaker moeten. Nooit zelf geleerd. We moeten hier echt aan de bak om mensen te helpen dingen te maken in plaats van nieuwe dingen te kopen, leve de repaircafés! Deze initiatieven verdienen aandacht en uitbereiding.

Gelukkig zien we wel enkele lichtpuntjes, zoals het aantal mensen dat flexitariër is. Bewust een iets beter gedrag adopteren om zo het iets beter te doen. Niet meteen compleet het roer omgooien, maar kleine stappen zetten en dat structureel implementeren. Ik denk dat dat het makkelijkste transitiemodel voor consumptiegedrag is. Daarom de oproep om dit vervolg te geven, bijvoorbeeld door als milieuprofessionals het goede voorbeeld te geven. Ik geef alvast een drietal suggesties om op te pakken.

Flexivlieger. Variant op flexitariër. We zouden ons moeten beperken tot maximaal één intercontinentale vlucht per vijf jaar. Andere jaren volg je conferenties digitaal en vakanties doe je met OV of auto.

Bloemenburgers. Iedereen voor bloeiende bloemen door het hele jaar heen. Zelf doen, door in je eigen tuin te zorgen dat er altijd wel wat bloeit. Of laten doen door gemeenten aan te sporen om op veel plekken bewuste bloemmengsels in te zaaien zodat ook het aanzien van de buurt vrolijker wordt en de biodiversiteit zo wordt geholpen.

Reparatiereuzen. Zet handige Harry’s in om spullen te repareren in plaats van te vervangen. De groeiende groep aan pensionado’s met twee rechterhanden moet toch iets op dit gebied kunnen betekenen. 

En zo zijn er wel meer initiatieven te bedenken. Laten we de grotere organisaties blijven stimuleren om aan de SDG’s te werken. Maar start ook meer initiatieven om de burgers te helpen meer bewust te zijn en te leven. Dat vergt ondersteuning en hulp bij het initiëren of opstarten van projecten. Zo komen we verder en creëren we meteen draagvlak.

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift Milieu (editie september).