Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Léon Jansen

Vive la France

Fantastisch om vanuit de luie stoel de Tour te kijken. Daarbij krijgen we een mooi beeld van ‘la douce France’ met haar kastelen, rivieren, natuur en… akkers en weiden. Jawel, veel boeren zijn blij met de Tour die passeert en ze laten dat op hun manier blijken. Daar maakt de tv-ploeg in de heli dan weer een mooi shot van.  En die plaatjes van het peloton tussen de graan- of zonnebloemvelden zijn ook mooi. Ik kan me indenken dat onze boeren jaloers de samenvatting op TV kijken. Die Franse collega’s hebben het maar fijn. Grote subsidies, geen gezeur over stikstof en de Franse burgers zijn gek op lekker eten, vooral als het vlees, kaas en wijn van eigen land komen. Quelle vie!

Waarom hebben die Fransen nu geen stikstofprobleem? Mogelijk doordat natuur en veeteelt veelal verspreid zijn. Veel natuur zit in onherbergzame berg- en heuvelketens op rotsen waar niet goed te boeren is. Daarnaast zijn er veel keuterboertjes die niet intensief boeren en mede met EU-subsidies overeind gehouden worden. Dat is dan mijn niet goed onderbouwde beleving na 2 jaar in Frankrijk te hebben gewerkt. Enfin, dus weinig veeteelt dichtbij natuurgebieden en wat er is, is vaak extensief. Ik snap dat de boeren graag daarom naar Frankrijk als goed beleid verwijzen, maar waarom hebben ze allemaal dan die vlag een kwart te veel verdraaid???

Nemen we La France als voorbeeld, dan zouden we aan de westkant van natuurgebieden bufferzones met akkerbouw of extensieve veeteelt moeten instellen om de neerslag van ammoniak met de meestal westenwind te verminderen. En daarnaast veeteelt binnen dit soort gebieden (zoals de Veluwe) ondersteunen met ammoniak-reducerende technieken en management. Daarvoor worden steeds meer inzichten onderbouwd en uitgetest. Laten we goed gebruik maken van die (nieuwe) kennis en het inzetten om dan ook meteen iets te doen aan de uitstoot van methaan, de stimulering van biodiversiteit en de kwaliteit en kwantiteit van oppervlakte- en grondwater. Integrale gebiedsplannen moeten de provincies zien op te stellen zodat de boeren weten waar ze aan toe zijn en wat de perspectieven zijn. En laat ze dit vooral doen in goed overleg met de sectoren, zodat er draagvlak is en van de expertise van de professionals gebruik gemaakt kan worden. We hebben de boeren tenslotte nodig voor ons eten, de export en ook voor het onderhoud van onze natuur en het cultuurlandschap. Het worden interessante tijden, maar eerst nog op vakantie naar… La France.