Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Peter Thijssen

Zomerblog serie deel 2 - If you can't stand the heat...

Het is hartje zomer! Een tijd van verre vakanties, lange files, verzengende hitte, en open ramen. Wij stropen de mouwen op: komende tijd rijgen we in een zomerblogserie deze onderwerpen aan elkaar vanuit het gezichtspunt van onze experts op het gebied van Gezondheid en Energietransitie.

Vandaag deel twee in de reeks. Mensen zijn niet de enige diersoort die op reis gaan als de temperatuur stijgt. En dat heeft effect op onze gezondheid. Hoe? Je leest het in deze blog van Peter Thijssen, Managing Partner Life Sciences & Health.

Vat je geen kou?

Vat je geen kou? Die zin heb ik vroeger vaak gehoord in de herfst. En terecht ook, ik heb nog altijd de neiging om me net iets te luchtig te kleden als de buitentemperatuur al net iets te laag is. Maar kan het ook? Ziek worden van kou? De verkoudheid die 100% door kou komt bestaat niet, maar het koud hebben maakt je lichaam wel vatbaarder voor virussen die dat gesnotter en genies veroorzaken. Toch is de impact van ons gedrag veel groter. Wat doen we als het koud wordt? Naar binnen, deuren en ramen dicht, lekker bij elkaar kruipen. Een walhalla voor virussen. Waar kennen we dat ook alweer van…?

Hittestress

Maar genoeg over kou vatten in de piek van de zomer. En ik ga ook niet beginnen over de alom gevreesde najaarsgolf. Gaan we namelijk niet toe naar een nieuwe opmerking? Dat die ouders in de zomer gaan roepen tegen hun te warm geklede kind: vat je geen warmte? De hitte die we deze zomer op sommige dagen voelen heeft impact op je gezondheid. Je slaapt slechter, uitdroging ligt op de loer en regelmatig bewegen is een grotere opgave. En dat terwijl hittestress of zelfs een beroerte sneller voorkomen bij mensen met een slechte conditie. Als ik in de loop van de dag m’n Fitbit app open, kan ik het niet laten om een blik te werpen op mijn slaapscore. Die zit in een neerwaartse spiraal met deze hoge temperaturen. Waar ik nog niet helemaal uit ben, is of het puur de hitte is, of ook dat biertje op die warme zomeravond. Tijd voor een beter onderzoeksprotocol. Wat me wel duidelijk is geworden, is dat dit soort dagen in onze zomers meer regel dan uitzondering gaan worden. We gaan dus vaker letterlijk aan den lijve de gevolgen van de klimaatverandering merken.

Virussen op reis

Mijn collega Jesse schreef eerder al over de reisdrang die na 2 jaar Corona en met deze mooie zomer opspeelt. Maar de mens is niet de enige soort die reisdrang krijgt als de temperatuur stijgt. Op zoek naar inspiratie voor deze blog stuitte ik op een krantenkop in de Standaard van juli jongstleden. “Meer kans op nieuwe ziektes in een warmere wereld”. De wetenschapper in mij wilde uiteraard de bron erbij pakken om te begrijpen hoe dit zit. Het kernwoord: zoönose.

Op basis van nieuw onderzoek dat deze zomer verscheen, lijken we het nu echt zeker te weten. De bron van de COVID-19 pandemie is terug te leiden naar een dierenmarkt in Wuhan. Virussen die overspringen van de ene host naar de andere is niks nieuws. De zwarte dood aan het einde van de 14e eeuw wordt toegeschreven aan de pestbacterie die zich verplaatst via parasieten die vooral voorkomen bij zwarte ratten. En van ratten was de stap klein naar mensen. Als die stap gezet wordt, noemen we de ziekteverwekker een zoönose. Een ander bekend voorbeeld is de Q-koorts die van geiten naar mensen overging.

In het onderzoek dat ten grondslag lag aan de kop in de Standaard is men op basis van modellen gaan kijken naar de kans dat virussen overspringen van soort op soort. Je raadt het al: ook hierop heeft het opwarmen van de aarde effect. Dieren gaan net als mensen migreren als het klimaat verandert en alle passagiers (lees: ziekteverwekkers) in dat dier reizen mee. In een nieuwe omgeving is de kans dat je passagiers nieuwe prettige gastheren vinden behoorlijk groot. And to top it all off: het grootste risico op nieuwe zoönosen vinden we in stedelijke gebieden. Daar waar we allemaal willen wonen.

De cirkel is dus rond. Als we willen blijven genieten van op reis gaan, is het een goed idee om de klimaatakkoorden van Parijs te halen. Er zijn overigens duizend goede redenen om dat te doen, maar wellicht helpt het beeld van een seizoenspandemie je twijfelende buurman of je slecht geïnformeerde nichtje nog over de streep. Het geeft voor mij de term hittestress in ieder geval weer een nieuwe lading. En ik zie alweer uit naar ouderwets kou vatten in de herfst. Proost!