Minister Ploumen: aan de slag met arbeidsomstandigheden – missie uitgesteld
Sinds de publicatie van het SOMO rapport ‘Maid in India’ begin vorig jaar is er hernieuwde aandacht voor arbeidsomstandigheden in de kledingsector. Zo zijn er in het voorjaar van 2012 kamervragen gesteld over ketentransparantie en het uitbannen van kinderarbeid in de textielindustrie.
De brancheorganisaties CBW-Mitex, MODINT en RND hebben aangegeven dat betrokkenheid van alle relevante stakeholders noodzakelijk is voor het werken aan oplossingen. Op dit moment wordt gewerkt aan het creëren van draagvlak voor dit proces onder de leden van de brancheorganisaties en andere stakeholders.
Ook Schuttelaar & Partners draagt bij door deelname aan stakeholderoverleg. Hopelijk leidt dit overleg tot een breed gedragen actieplan. En in de tussentijd stimuleren we koplopers die business kansen zien in duurzaamheid om boven het maaiveld uit te steken en anderen de weg te leiden naar meer duurzaamheid in de textielsector.
Branden in Bangladesh
De recente branden in Bangladesh hebben prioriteit gegeven aan het maken van zulke breed gedragen afspraken over controle op arbeidsomstandigheden. Sinds 2006 zijn ongeveer 600 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.
De textielsector en maatschappelijke organisaties moeten dit soort misstanden in de productieketen gezamenlijk aanpakken, aldus minister Ploumen. In maart neemt Ploumen betrokken bedrijven en maatschappelijke organisaties mee op missie naar Bangladesh. Tijdens deze missie wordt veel aandacht besteed aan de arbeidsomstandheden in de textielindustrie.
Achtergrondinformatie:
- SOMO: Jonge vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken
- FashionUnited: Ruim honderd doden bij fabrieksbrand Bangladesh
- Rijksoverheid: Beantwoording Kamervragen ketentransparantie en kinderarbeid in textielindustrie