Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Noordzeeboerderij gaat oogsten

Stichting Noordzeeboerderij heeft vandaag op Proefboerderij Scheveningen een grootschalige, gemechaniseerde zeewieroogst uitgevoerd samen met Royal IHC en de Rijksrederij. Stichting Noordzeeboerderij is een initiatief dat mede-opgericht is door Schuttelaar & Partners. De innovatieve oogst is onderdeel van het demonstratieproject ‘Zeewier voor Scheveningen’ en is een succesvolle stap naar duurzame zeewierteelt op de Noordzee. De proef omvat de gehele waardeketen van zeewier; van zeewierzaadje tot -salade.

De demonstratie op de proefboerderij is één van de aansprekende manieren waarop Stichting Noordzeeboerderij werkt aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Met het in 2014 gestarte Zeewierplatform werkt de non-profit als verbinder en kenniscentrum voor het bedrijfsleven. Het geoogste suikerwier is aan boord van de MS Rotterdam gesneden, gewassen en geconserveerd. Dit wier wordt beschikbaar gesteld aan bedrijven en organisaties die lid zijn het Zeewierplatform. De oogst wordt opgevolgd door een zomerproef met doorgroei van suikerwier en mosselzaadlijnen. Ook verkent de stichting mogelijkheden om een grotere demonstratie uit te voeren bij een windpark.

Van Swam: “Zeewier is een duurzame voedsel- en grondstofbron. Met succesvolle demonstraties en het groeiende Zeewierplatform versnellen we ontwikkelingen in deze veelbelovende sector. Nederland wordt hiermee koploper op het gebied van veredeling, teelt, techniek en verwerking, met de Noordzee als proeftuin.”


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Schuttelaar