Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Proefboerderij faciliteert nieuwe offshore experimenten voor verduurzaming economie

Op zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen wordt sinds 2016 geëxperimenteerd met offshore zeewierteelt. Voor de transitie naar de circulaire economie is slimme productie van voedsel en energie op zee belangrijker dan ooit. Op Proefboerderij Scheveningen kunnen nieuwe offshore innovaties zoals zeewierteelt en drijvende zonnepanelen getest worden. Afgelopen weekend werd het eerste Noordzeewier van het seizoen geoogst. 

Made in Holland: hoge kwaliteit zeewieren
Zeewier komt nu vooral uit Azië, maar binnen drie jaar verbouwen commerciële bedrijven dit duurzame gewas binnen windparken op de Noordzee. Dat is de ambitie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag en Stichting Noordzeeboerderij. Vanuit de voedingsmiddelenindustrie, horeca en supermarkten is er een groeiende vraag naar hoogwaardig Nederlands zeewier. ,,Je kan er bijvoorbeeld heerlijke pesto van maken, maar het kan ook gebruikt worden als voedsel voor dieren", vertelt een woordvoerder van de Noordzeeboerderij. In beschutte gebieden in de Oosterschelde en op Texel wordt er al zeewier geproduceerd voor uiteenlopende voedselproducten zoals thee, kruiden en pasta. 

Pionieren op de Noordzee
Afgelopen november heeft Stichting Noordzeeboerderij samen met de Rijksrederij twee modules van ieder 1000 meter zeewierlijn te water gelaten. Het experiment is onderdeel van een innovatietraject voor veilige en duurzame opschaling van zeewierteelt op de Noordzee. De teeltmodules zijn ondanks alle winterstormen niet verplaatst en liggen veilig op hun plek. Offshore zeewierteelt is nieuw dus wordt er tijdens de testen ook geleerd. Bij de tewaterlating van de teeltmodules is een nieuwe installatietechniek uitgeprobeerd, echter bleek deze nog niet geschikt voor offshore locaties. Het resultaat was dat de modules niet volledig productief zijn. Met lokale partijen wordt gewerkt aan verbeteringen. In de maanden mei en juni kan er geoogst worden. Het zeewier zal niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Al het Noordzeewier gaat naar onderzoek wat door Wageningen University & Research wordt uitgevoerd. Zij gaan onder andere kijken naar de veiligheid en kwaliteit van het product.

Duurzame offshore innovaties starten op de Proefboerderij
Vanaf september starten op de Proefboerderij weer nieuwe experimenten. Onder andere zal Oceans of Energy een test starten met drijvende zonnepanelen en zijn er gesprekken met zeewiertelers om nieuwe teeltmodules te testen. Een klankbordgroep van vijf Nederlandse windparkeigenaren kijkt mee met de ontwikkelingen op de testlocatie. Binnen 3 jaar verwacht Stichting Noordzeeboerderij dat de eerste commerciële zeewierboerderijen gaan starten binnen windparken op de Noordzee.