Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Van Nutri-score tot voedselproductie in de ruimte

Afgelopen dinsdag was Schuttelaar & Partners aanwezig bij het jaarlijkse Food Future Event in Nieuwegein. De dag stond in het teken van de toekomst van ons voedsel.  Niet alleen kwamen de ideeën over een nieuw voedselkeuzelogo uitgebreid aan bod, ook was er aandacht voor een circulair voedselproductiesysteem in de ruimte.

Actie de Consumentenbond

Bij binnenkomst promootte de Consumentenbond op ludieke wijze Nutri-score. Met een tussendoortjes schap liet de Consumentenbond de aanwezigen kennismaken met Nutri-score. De tussendoortjes werden ook uitgedeeld, samen met een flyer waarmee ze uitlegden waarom de Consumentenbond voorkeur heeft voor Nutri-score als nieuw voedselkeuzelogo.

Blokhuis, Geluk & Vermeulen
Staatssecretaris Blokhuis opende het evenement door het Nationaal Preventieakkoord toe te lichten. Dhr. Blokhuis stelde dat er een voedselkeuzelogo moet komen, niet alleen voor de consument maar ook om producenten te stimuleren tot productherformulering. Ook benadrukte hij dat de supermarkten een cruciale rol hebben in het gezonder maken van de consument.  Een voorbeeld was kindermarketing voor producten uit de Schijf van Vijf. De staatssecretaris is positief gestemd over het Akkoord Productverbetering. De verantwoordelijkheid voor producthervorming ligt volgens Blokhuis bij de industrie, maar de overheid zal vanaf 2020 een actievere rol hierin gaan aannemen. Verder benadrukte Blokhuis dat invoering van een voedselkeuze op Europees niveau zijn voorkeur heeft.

Marian Geluk, directeur FNLI, ging verder in op het gebruik van een voedselkeuzelogo. Haar inziens lagen de opties voor een voedselkeuzelogo nog open. Ze verzocht met klem om kritisch te blijven kijken naar de voor- en nadelen van mogelijke voedselkeuzelogo’s. Er zijn een aantal producten die niet correct worden geclassificeerd door Nutri-score. Om deze boodschap kracht bij te zetten, overhandigde ze een mandje met onjuist geclassificeerde producten aan staatssecretaris Blokhuis.

Wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen, bracht een ander perspectief van voedselproductie. Zijn verhaal over voedselproductie in de ruimte was gefocust op de circulariteit van ons voedselsysteem. Hij riep op om elke molecuul als waardevol te zien, en anders na te gaan denken over onze reststromen. Dhr. Vermeulen eindigde zijn verhaal met een verzoek om problemen in de keten trans disciplinair te benaderen.

Huidige trends

In de middag waren ook een aantal interessante sessies over het voedselkeuzelogo, gebruik van alternatieve eiwitten en andere huidige trends in de voedselindustrie. Zo debatteerden we over de mogelijke toekomst van blockchain in de voedselindustrie. Ook werden de winnaars van de jaarprijs Goede Voeding 2019 bekend gemaakt. Dit jaar ging de prijs naar de biologische linzen fusilli van Albert Heijn.

Het VMT Food Future Event was een ontzettend leerzame dag, vol inspirerende sprekers die aanzetten tot het overdenken van het huidige voedselsysteem. Daarnaast gaf de dag handvatten voor de omschakeling naar een duurzamere voedselproductie. Tot volgend jaar!


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nienke Meijer