Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Smart Food Alliance in gesprek over duurzame vis bij W. Van der Zwan

"Vis is een van de meest duurzame dierlijke eiwitbronnen... en is nog lekker ook!" Dat was de hoofdboodschap op de Smart Food Alliance-bijeenkomst over vis bij W. Van der Zwan op donderdag 12 september jl. Om de wereld te voeden moeten we naar een meer duurzame eiwitbron. Vis is een gezonde, natuurlijke en betaalbare eiwitbron. Pelagische vis, mits duurzaam gevangen, heeft zelfs de laagste CO2-footprint van alle dierlijke eiwitbronnen.

De Smart Food Alliance is een business netwerk voor directieleden van middelgrote bedrijven uit de voedselsector die voorop lopen met duurzaam en gezond voedsel. De bijeenkomsten van de Smart Food Alliance zijn altijd rondom een bepaald thema; ditmaal "Visserij en vis voor de consument". De Smart Food Alliance is een initiatief van Schuttelaar & Partners. 

Vis als duurzame eiwitbron voor de allerarmsten

W. Van der Zwan vist vooral op pelagische vissoorten zoals wijting, makreel en haring. Dit zijn vette vissen (en dus gezond) en MSC gecertificeerd (en daarmee dus duurzaam gevangen). De afzetmarkten van W. van der Zwan zijn vooral in Azië en Afrika. Zij leveren gezonde duurzame eiwitten aan de allerarmsten der aarde. Met een inkomen van slechts 2 Dollar per dag is het met vis toch mogelijk een lekkere én gezonde maaltijd voor te schotelen.

Vis uit onze eigen achtertuin

De Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich ervoor in om de rijkdom van de Noordzee, vis uit onze eigen achtertuin, bij iedereen geliefd te maken. In Nederland eten we weinig vis, gemiddeld slechts 19 gram per dag tegenover wel bijna 100 gram vlees per dag. De vis die we eten is vooral import: zalm uit Noorwegen, tilapia uit Afrika en garnalen uit Azië. De Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil een duurzamer eetpatroon bevorderen door meer lokale vissoorten zoals schol, rode poon, leng of wijting op het menu te zetten.

Meer over de Smart Food Alliance
De Smart Food Alliance is een business netwerk van CEO’s en directieleden uit de agrofoodsector. Zij leiden succesvolle middelgrote koploperbedrijven uit de agrofoodsector die bereid zijn hun ‘nek uit te steken’. Zij zetten zich in voor een toekomstbestendig voedselsysteem: gezond, circulair en klimaatneutraal, voor een eerlijke prijs. 


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lisa Bottema