Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

De doorbraak van nieuwe eiwitten

De eiwittransitie is één van de grootste voedseluitdagingen van onze tijd. Zowel start-ups als grote voedingsmiddelenbedrijven komen met  innovatieve oplossingen voor een duurzamer eiwitaanbod. Denk aan eiwitten uit schimmels en algen, melk uit gras, vegan eieren en vlees van gekweekte cellen.  

Nationale eiwitstrategie 

Voor de overgang naar duurzamere eiwitten in Nederland is een nationale eiwitstrategie in voorbereiding. Het doel is om de productie van met name plantaardige eiwitten,  de benutting van reststromen, en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen te stimuleren. Een van de onderdelen van de nationale eiwitstrategie is innovatie en ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen, zoals eiwitrijke gewassen, maar ook eiwitten uit algen, bacteriën en schimmels, zeewier, eendekroos, kweekvlees en insecten.  

Dit soort innovatietrajecten, in combinatie met steun vanuit nationaal en EU-beleid, vormt een goede basis voor de doorbraak van nieuwe eiwitbronnen in de komende jaren.  In 2021 verwachten we vooral nieuwe producten van bestaande eiwitbronnen, vanaf 2022 en 2023 zullen we meer en meer nieuwe eiwitbronnen op het menu gaan zien.

Nieuw eiwit via fermentatie 

Een veelbelovende nieuwe eiwitbron is Fermotein™ van The Protein Brewery, dat geproduceerd wordt door fermentatie met een schimmel. Fermotein™ kan op een duurzame manier geproduceerd worden uit wereldwijd beschikbare gewassen, met gebruik van weinig water en land. Momenteel werkt The Protein Brewery aan de ontwikkeling van producten met Fermotein™ als ingrediënt, zoals vleesvervangers en broodproducten. Na de benodigde wettelijke autorisaties verwacht The Protein Brewery in 2022 in de EU de markt op te kunnen.    

Microalgen als eiwitbron 

Microalgen zijn interessant als alternatieve eiwitbron omdat voor de productie minder water en land nodig is dan voor het verbouwen van gewassen op land. Bovendien zetten microalgen licht uitermate efficiënt om in biomassa (via fotosynthese) waarbij ze COgebruiken; dit doen ze vaak zelfs beter dan landplanten. Daarnaast bevatten algen alle essentiële aminozuren, evenals vitamines & mineralen en omega-3 vetzuren. Hierdoor zijn ze een geschikte voedingsbron voor mens en dier.  

Producten van beide microalgen zoals Chlorella en Arthrospira  zijn al op de EU-markt te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van voedingssupplementen of poeders voor in dranken, bakkerijproducten, vleesvervangers en pasta. Er wordt nu ook hard gewerkt aan de kweek van nieuwe microalen soorten om straks toe te passen in voedingsmiddelen.

Een langere versie van dit artikel is te lezen in Voeding Nu, december 2020. 


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lotje van de Poll