Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

“Nutri-Score is het beoogd voedselkeuzelogo”; laat die lancering maar komen!

Eind maart vond er een Commissiedebat plaats over gezonde voeding, preventie, verandering van leefstijl en aanverwante onderwerpen. Staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport de heer van Ooijen gaf antwoord op vragen vanuit de verschillende politieke partijen. Het doel is om Nederlanders gezonder te laten eten en leven. Daar is iedereen het over eens; over de wijze waarop en de snelheid van de maatregelen zijn de meningen wisselend.

In het Kamerdebat (link) werd ook melding gemaakt van de invoering van Nutri-Score. Het Voedselkeuze logo dat naar verwachting in de loop van dit jaar wettelijke goedkeuring krijgt zodat het landelijk ingevoerd kan gaan worden. Het ministerie wacht nog op de uitkomsten van een evaluatietraject van het algoritme van de Nutri-Score dat momenteel door een internationaal wetenschappelijk comité wordt uitgevoerd. Bovendien zal ook de Gezondheidsraad een reflectie geven.

Ondertussen zijn er verschillende retailers en producten als voorbereiding op de landelijke lancering gestart met enkele pilots. Zo is de Nutri-Score zichtbaar in de Albert Heijn, op maaltijden en biologische producten bij de PLUS, op de verspakketten van Jumbo, en bijvoorbeeld op de potten van HAK en de pizza’s van Dr. Oetker. Vanuit die partijen horen wij dat de Nutri-score positieve effecten hebben. Consumenten kiezen binnen de productgroep eerder voor producten met een A of een B, wordt in de receptuur meer gewerkt met ingrediënten die leiden tot een A of een B en receptuur wordt ook die kant op aangepast. Wetenschappelijkeonderbouwing van de resultaten volgen later dit jaar. 

Staatssecretaris Van Ooijen geeft aan dat zorgvuldigheid bij de lancering van Nutri-Score voorop staat om ondermijning van het vertrouwen in het voedingslogo te voorkomen. Dat ondersteunen wij van harte, tegelijkertijd is het meer dan ooit noodzakelijk om Nederlanders met alle mogelijke middelen aan te moedigen gezonder te eten. De snelle introductie van Nutri-Score is daarbij een wenselijk hulpmiddel.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Suzanne van der Pijll