Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

On the way to.. de FrieslandCampina koe

Wereldmelkdag werd dit jaar omringd door de Open Boederijdagen van FrieslandCampina. Op 21 mei en 6 juni openden 76 Campina-boeren door het hele land hun staldeuren voor bezoekers. Er was grote belangstelling op beide dagen. De eerste dag alleen trok al 50.000 bezoekers. Iedereen wil weten: waar komt melk vandaan? Schuttelaar & Partners was erbij in Loenen aan de Vecht (Utrecht) en Zweins (Friesland). 

Loeiend interessant

De koeien in de wei slaan het vanaf een veilige afstand gade: een verkeersregelaar regelt de constante in- en uitstroom van auto’s op een nabijgelegen grasveld. Zo druk is het bij zowel boerderij Van Schaik in Loenen aan de Vecht, als in Zweins bij familie Idsardi. Ondanks de kletterende regen is het boerenerf overladen met de belangstellenden. 15 á 20 organistoren in groene FrieslandCampina-shirts beantwoorden de hele middag inhoudelijke vragen, en maken bezoekers wegwijs in de georganiseerde chaos van activiteiten, schmink, kinderen, (groot)ouders en regendruppels. Met enige spanning, maar vooral bewondering glijden (kinder)handen en ogen over de koeienvacht. Het gevlekte demonstratieteam is de rust zelve.

Een koe-quiz aan de zuivelbar

Bij Van Schaik en Idsardi word je binnen een middag een boederijhulp door te slagen voor de koe-quiz. Bezoekers beantwoorden vragen als: hoeveel liter water drinkt een koe per dag, hoeveel gras eet een koe om 1 liter melk te maken, en welke producten worden er allemaal gemaakt met melk van de koeien. De antwoorden kun je vinden door spellen te spelen en blind Campina-producten, zoals dubbelvla, yoghurt, en kwark, te proeven bij de zuivelbar. In Zweins zagen bezoekers bovendien de boer en koe aan het werk tijdens het melkmoment rond de middag.

De toekomst van zuivel

Opa’s en oma’s, en tientallen informatieborden vertellen kleinkinderen over het boerderijleven en de koeien, van vroeger tot nu. Plezier en kennis ontmoeten elkaar in de stal. Terwijl de geschiedenis van melk en andere zuivelproducten centraal staan, kijkt melkveehouder Van Schaik ook vooruit. Melkveebedrijf Van Schaik produceert melk conform de On The Way To PlanetProof-maatstaven. Met PlanetProof, onlangs ook weer aangeduid als topkeurmerk door Milieu Centraal, zetten melkveehouders stappen om hun productie te verduurzamen en diervriendelijker te werken. Zij moeten elk jaar (blijven) voldoen aan de strenge en ambitieuze eisen. Zoals de koeien in de wei, kijken we met belangstelling naar de toenemende duurzame melkstromen, zoals PlanetProof.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Milou Peperkamp