Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

CSRD: Steeds meer bedrijven maken impact inzichtelijk

Wat is CSRD?

De verwachte Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven die actief zijn in Europa om te rapporteren over hun inspanningen op duurzaamheid. Dit is een reactie op de groeiende risico’s door klimaat en mensenrechtenschendingen en de noodzaak voor positieve impact van bedrijven is groter dan ooit. Tegelijkertijd vragen stakeholders, zoals klanten, investeerders en leveranciers steeds meer naar deze informatie. De CSRD brengt veel veranderingen teweeg, wat gepaard gaat met veel onzekerheid maar vooral ook met veel mogelijkheden voor bedrijven. Het is een steuntje in de rug om als bedrijf in actie te komen op duurzaamheid.

 

Wat verandert er voor bedrijven?

Wat en hoe bedrijven rapporteren, gaat veranderen. Bedrijven gaan jaarlijks rapporteren over hun inspanningen op duurzaamheid, volgens door de EU vastgestelde standaarden, boven op hun jaarlijkse rapportage over financiële resultaten. Om dit te doen, moeten bedrijven inzicht hebben in activiteiten van de hele keten en daar passende niet-financiële doelstellingen bij formuleren. Daarnaast komt er meer aandacht voor borging en monitoring.

 

Bedrijven inspireren en beïnvloeden elkaar

De verwachting is dat in de komende jaren steeds meer bedrijven onder de CSRD vallen. Eerst beursgenoteerde grote bedrijven, dan grote bedrijven en uiteindelijk ook beursgenoteerde middelgrote bedrijven. We verwachten dat ook kleine bedrijven, die niet direct onder de CSRD vallen, gevraagd zullen worden duidelijk te maken wat zij doen aan duurzaamheid. Wil je bijvoorbeeld leverancier worden bij een multinational in de EU of een lening krijgen, dan zal je informatie over duurzaamheidsinspanningen moeten delen.

‘’Alle ogen zijn gericht op de grote bedrijven: het is aan hen om de eerste stap te zetten. We zijn benieuwd wie volgt en we ondersteunen bedrijven graag hiermee aan de slag te gaan.’’ – Eleonora Roding, CSRD-specialist bij Schuttelaar & Partners.

 

Wie, wat, wanneer?

Ongeacht of jouw bedrijf direct onder de CSRD gaat vallen, adviseren we bedrijven voor te bereiden op deze Europese richtlijn. De focus komt namelijk te liggen op het hele bedrijfsleven. Verwacht vragen over jouw duurzaamheidsbeleid.

Benieuwd of de CSRD voor jouw bedrijf gaat gelden en per wanneer? En welke stappen je dan moet nemen? Meld je aan voor onze Masterclass op woensdag 11 januari en leer meer over het rapporteren volgens de EU-standaarden.

Aanmelden Masterclass CSRD

 

Dit artikel is geschreven door Bregtje Noordhoek & Eleonora Roding


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tijmen de Vries