Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Blockchain voor biologische rijst uit Cambodja

BlocRice

Samen met Oxfam Novib, rijstwafelproducent SanoRice, rijstexporteur AmruRice en Reaksmei Landbouwcoöperatie werken wij aan het opzetten van een blockchain-applicatie: BlocRice.   

De uitdaging

Door middel van dit project willen wij de positie van biologische rijstboeren in het Cambodjaanse dorp Reaksmei versterken. De blockchain-applicatie zorgt voor een transparante aanvoerketen en draagt bij aan eerlijke betaling voor de rijstboeren, zodat zij hun levenspeil kunnen verhogen.

Onze aanpak

Wij zijn onderdeel van dit project bij zowel strategie ontwikkeling als de implementatie. Wij hebben de gehele rijstketen is in kaart gebracht, deze informatie wordt gebruikt als een blauwdruk voor de blockchain-applicatie. Daarnaast bouwen en implementeren wij de blockchain software.

Alle spelers in de keten, van boeren tot SanoRice, delen relevante informatie over alle stappen in de keten; zoals het planten van rijst, het vervoeren en opslaan, de verwerking tot rijstwafels, maar ook de betalingen. Deze informatie wordt vervolgens in de blockchain-applicatie verwerkt. De data kan door de ketenspelers zelf via smartphone-apps worden ingevoerd en gelezen. Daarbij houden we rekening met de toegankelijkheid van deze middelen voor de rijstboeren. Een belangrijk leerpunt uit het project is hoe rijstboeren zonder smartphone of email tóch een elektronische identiteit kunnen krijgen, en hoe om te gaan met deze (online) identiteit.

De impact

BlocRice helpt boeren in Cambodja met eerlijke betaling. De boeren bevestigen of ze de afgesproken prijs krijgen voor hun rijst, of ze op tijd betaald zijn, of ze kunnen afzetten wat ze hebben aangeboden, en of aan andere contractvoorwaarden is voldaan. Zo weten producenten precies waar de rijst vandaan komt die zij kopen en verwerken en of boeren correct volgens hun contract zijn betaald. Dit kunnen ze vervolgens communiceren aan consumenten. Het pilot project, indien succesvol, kan worden opgeschaald naar andere boerencoöperaties in de rijst- en andere agro-foodketens.

 

Meer weten?

Bel +31 6 58 76 23 64 of
Stuur Tijmen de Vries een e-mail.