Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Den Haag klimaatneutraal in 2040

DSO Den Haag

De Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag zet zich in voor een aantrekkelijke, gezonde en groene stad waar iedereen prettig woont, werkt en recreëert.       

 

Energieke ambities

De gemeente Den Haag heeft de ambitie uitgesproken om uiterlijk in 2040 alle gebouwen in de stad klimaatneutraal te maken. De gemeente kan dit niet alleen. Wij hielpen de gemeente om bewoners en ondernemers te betrekken bij deze ambitie. Op verzoek van de gemeente deden we dat door middel van een energietop en een publieksevenement. Daarnaast ontwikkelden we een communicatiestrategie met richtlijnen voor de communitie over de energietransitie.

 

Haagse Energiesafari

Allereerst hebben we de basis voor de communicatie gelegd, met kernwaarden, een kernboodschap en antwoorden op de vragen die in de stad leven. Hierbij waren we eerlijk over de complexiteit en legden we de nadruk op actie.

Een onderdeel van onze aanpak was het organiseren van de Haagse Energietop. Op 2 februari 2018 zetten 19 verschillende partijen hun handtekening onder hun gezamenlijke ambitie: de komende vijf jaar 25.000 woningen klimaatneutraal maken. Dit gebeurde in aanwezigheid van Joris Wijsmuller, de wethouder Duurzaamheid, en leden van de pers. 

Om het publiek kennis te laten maken met duurzame energie organiseerden wij de Haagse Energiesafari. Op 10 februari 2018 openden 15 bijzondere locaties in Den Haag hun deuren om te laten zien hoe duurzame energie eruitziet. Met eigen ogen zagen de bezoekers waar schone energie wordt opgewekt. Bijvoorbeeld in de Haagse Aardwarmtecentrale, op het dak van de Uithof of in de elektriciteitscentrale. Ook gingen bezoekers in gesprek met bewoners die hun huis al energieneutraal hadden gemaakt. Verder lieten verschillende bewonersinitiatieven zien hoe zij hun buurt verduurzamen. Door te tonen wat er al is, creëerden we trots en handelingsperspectief voor de inwoners van Den Haag.

 

Samen aan de slag

Tijdens de Haagse Energietop zetten 19 partijen, waaronder woningcorporaties, netbeheerders, bewonersorganisaties en energieproducenten, in aanwezigheid van 150 genodigden hun handtekening onder een gezamenlijke ambitie. Verder openden 15 bijzondere locaties hun deuren voor het publiek tijdens de Haagse Energiesafari. Hierdoor konden wij 1500 bezoekers warm maken voor duurzame energie. Ook leverde de Energiesafari meer leden op voor diverse bewonersinitiatieven.