Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Novel Food Dossiers voor nieuwe voedingsmiddelen

Novel food dossiers

Wij stellen novel food dossiers samen voor bedrijven die nieuwe duurzame en gezonde voedingsmiddelen of ingrediënten op de markt willen brengen.

 

Vragen over novel foods

Nieuwe voedingsmiddelen (novel foods, d.w.z. voedingsmiddelen die voor 1997 niet in significante hoeveelheden in Europa geconsumeerd zijn) moeten een uitgebreide wettelijke procedure (novel food procedure) doorlopen om aan te tonen dat ze veilig zijn voor consumptie. Dit roept bij de bedrijven die een novel food ontwikkelen veel vragen op. Is mijn innovatie wel een novel food? Welke stappen moet ik doorlopen om aan de vereisten te voldoen?

 

Onze aanpak

Wij helpen klanten bij dit complexe proces en nemen op verzoek een deel of het hele traject uit handen: van het initiëren van de nodige onderzoeken, het schrijven en indienen van het dossier tot en met het beantwoorden van vragen van EFSA (European Food Safety Authority).

Wij kijken voor de klant of het product al dan niet een novel food is, voeren een gap-analyse uit (wat is beschikbaar/wat mist er nog) en zetten indien nodig aanvullend onderzoek in gang. Ook voeren wij literatuuronderzoek uit en doen wij een dietary intake assessment met behulp van onze gevalideerde Intake Modeler-tool. Verder stellen wij het dossier samen op basis van wetenschappelijke kennis en ervaring en verzorgen wij de communicatie met EFSA.

 

Het resultaat

Nieuwe voedingsmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar gezonder en duurzamer voedsel. Denk aan nieuwe plantaardige eiwitten, insecten en kweekvlees. Maar dat moet wel veilig zijn! Wij helpen innovatieve producenten om hun duurzame en gezonde innovaties veilig, verantwoord maar ook zo snel mogelijk op de markt te kunnen introduceren.

Meer weten?