Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Social influencer analyse

De social influencers analyse geeft inzicht in de belangrijkste social influencers en hun houding ten aanzien van een onderwerp, product of een bepaald merk. Met deze resultaten als input wordt een impactvolle (online) communicatiestrategie voor stakeholdermanagement opgezet. 
 

Wat levert een social influencer analyse op?

  • Social influencers in kaart: Een overzicht van de belangrijkste social influencers ten opzichte van een onderwerp, product, dienst, organisatie of campagne.
  • Aanknopingspunten om online of offline in gesprek te gaan of een samenwerking aan te gaan.
  • Social influencers netwerk gevisualiseerd: onze Social Listening Tool visualiseert het persoonlijke netwerk en sentiment van de meest relevante en invloedrijke social influencers op Twitter en Instagram rondom een bepaald onderwerp. De tool maakt het mede mogelijk om onderwerpen in kaart te brengen die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht. 
  • Social trend analyse: bij herhaling van de social influencer analyse is het mogelijk trends in tijd te volgen. Heeft de communicatiestrategie zijn vruchten afgeworpen?

 

Case (fictief)

Een voedingsmiddelenproducent wil het suikergehalte in de producten verlagen. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo zouden ze gebruik kunnen maken van zoetstoffen, al dan niet van natuurlijke oorsprong. Ook is het mogelijk het suikergehalte an sich te verlagen. De producent verkent graag de mening van haar belangrijkste stakeholders om de volgende drie redenen:

Productontwikkeling en positionering

Het voedingsmiddelenbedrijf staat nog aan het begin van het productinnovatietraject en heeft nog niet besloten hoe het suikergehalte zal worden verlaagd. Naast het standpunt van stakeholders zoals wetenschappers en niet-gouvernementele organisaties, is de producent benieuwd naar de percepties van social influencers rondom suiker en (natuurlijke) zoetstoffen. De producent vraagt zich dan ook af: welke groepen discussiëren er online over suiker en (natuurlijke) zoetstoffen en wat is het sentiment?

Communicatie

Het bedrijf heeft een keuze gemaakt. Er is gekozen om gebruik te maken van zoetstoffen van natuurlijke oorsprong om het suikergehalte van de producten te verlagen. De voedingsmiddelenproducent wil dit graag met de consument delen. Echter, er heerst een algemene negatieve perceptie rondom zoetstoffen op social media. De producent vraagt zich dan ook af hoe ze hun communicatie daar het best op kunnen afstemmen. Kortom: wie discussiëren er online over zoetstoffen, wat is het sentiment van deze personen over (natuurlijke) zoetstoffen en hoe ver reikt hun invloed?

Stakeholdermanagement

Het bedrijf wil weten wie de grootste social influencers zijn en hoe ze tegen natuurlijke zoetstoffen aankijken. Deze influencers kunnen benaderd worden om het gesprek mee aan te gaan. Het bedrijf kan haar visie, dilemma’s, werkwijze toe te lichten en/of de wetenschappelijke consensus van de meest genoemde argumenten rondom het gebruik van natuurlijke zoetstoffen delen. Op die manier start de dialoog en kan het leiden tot nieuwe ‘ambassadeurs’.
 

Hoe gaan we te werk?

  • Naar aanleiding van de vraag definiëren we als eerst de exacte zoektermen en tijdsperiode die we gebruiken om de juiste influencers te identificeren. 
  • We focussen op publiek toegankelijke social media waar de inhoudelijke discussie plaatsvindt. Daarom analyseren we meestal Twitter en blogs, maar we kunnen ook andere kanalen zoals YouTube of Instagram in kaart brengen.
  • Vervolgens analyseren we deze resultaten. Door onze inhoudelijke kennis van het onderwerp kunnen we op basis van invloed en sentiment van de berichtgeving de relevante influencers selecteren.
  • De uitkomsten verwerken we in een mooi vormgegeven presentatie met bijbehorende uitleg en/of advies.

 

Meer weten?

Bel +31 6 20 24 56 78 of
stuur Bram Ueffing een e-mail.