Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Zout en suiker in soepen kan verder omlaag

De voedingswaarden van soepen die bij veel supermarkten in het schap staan, kunnen veel beter. Dit blijkt uit onderzoek dat Schuttelaar & Partners in het najaar van 2018 deed. Het adviesbureau onderzocht de zout- en suikergehaltes van 390 soepen die bij Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet te koop zijn. Hieruit blijken veel soepen nog teveel zout en – met name tomatensoep – toegevoegde suiker te bevatten. 

Vrijwel alle soepen (zowel huismerken als A-merken) bij Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet bevatten toegevoegd zout. Omdat de onderzoekers bij vergelijkbare smaken soepen een grote spreiding zien in zoutgehaltes, concluderen ze dat er nog veel winst is te behalen in zoutreductie, zonder op smaak in te boeten. Onderzoek naar het suikergehalte van de soepen levert ook opmerkelijke resultaten op. Met een kom tomatensoep krijg je gemakkelijk drie keer meer suiker binnen, dan met een kom van een andere smaak soep

Zoutverlaging

De industrie heeft al stappen gezet in zoutverlaging met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Toch bevat meer dan 10% van de onderzochte soepen nog steeds meer zout dan de vastgestelde grens van het Akkoord (0,875 gram zout per 100 gram soep). Binnen elke smaakcategorie zijn er soepen die boven deze grens liggen, terwijl er ook genoeg soepen zijn die (ver) onder deze grens zitten. 

Het onderzoek toont aan dat 40% van de soepen met minder dan 0,75 gram zout per 100 gram al beter scoort dan de doelstelling van het Akkoord. Voor de overige 60% van de soepcategorieën is dus gezondheidswinst te behalen. Dit is met name het geval bij kippensoepen en bouillons, die beide een grote spreiding te zien geven van de hoeveelheid zout. Dit sluit aan bij de aanbeveling van de Wetenschappelijke Adviescommissie van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De commissie bevestigt dat er mogelijkheden zijn om meer zout te verminderen ‘(…) aangezien er in deze categorie geen technologische beperkingen zijn’.

Suiker in tomatensoep

Als het om gehaltes suiker in de soep gaat, blijken de tomatensoepen verreweg de meeste suiker te bevatten. Logisch, want tomaten bevatten van nature meer suiker. Toch blijkt uit de ingrediëntendeclaratie dat liefst 86% van de tomatensoepen ook nog toegevoegde suikers bevatten. Hier is dus zeker nog ruimte voor verbetering. Een recente receptwijziging van een grote producent laat zien dat het mogelijk is om de toegevoegde suikers van verschillende soorten tomatensoepen volledig te elimineren en tegelijkertijd ook nog de hoeveelheid zout te verminderen. De tomatensoepen zonder toegevoegde suikers blijken ook allemaal een zoutgehalte te hebben van maximaal 0,75 gram, waarmee ze ruim binnen de eisen van het Akkoord vallen. Dit betreft zowel Chinese tomatensoepen als tomatensoepen met gehaktballen, romige tomatensoepen en tomaat-maaltijdsoepen. 

Groentesoepen scoren het best

Van de onderzochte smaken presteren groentesoepen op het gebied van zout- en suikerreductie het beste. In het algemeen toont het onderzoek aan, dat de gehaltes aan zout en suiker in een groot aantal typen soep nog flink lager kan.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Léon Jansen