Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

2022: Arm om de schouder

Het is altijd een leuk moment om, zo in het begin van het nieuwe jaar, datzelfde jaar een beetje te duiden. Wat zijn de zorgpunten en waar kunnen we ons op verheugen? In het kort drie ontwikkelingen waar ik erg vrolijk van kan worden en nog korter, waar we op moeten letten komend jaar.

 

Sociaal menselijk gedrag

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik ben wel klaar met dat afstand houden. Teams en Zoom zijn handig en maken het leven soms een stuk comfortabeler en efficiënter, maar ik geloof in menselijk contact. Samen de energie in een project vergroten. Lachen, discussie, een traan, we zijn sociale dieren maar nu al jaren opgehokt in veel te kleine bubbels. Het lijkt me dat, mede door het minder ziekmakende Omikron, dit jaar het normale leven weer in ere hersteld wordt. Dan maar wat meer vaccinaties. Hopelijk gaan we wel terug naar normaal in verstandige, kleine stappen. Ons OMT was samengesteld uit slimme dames en heren, maar kon niet timen en doseren. Ongeveer alle ingrepen kwamen op het verkeerde moment. Te vroeg, te laat, te veel op slot, te veel open. Hopelijk hebben we nu geleerd van 2020 en 2021. En ontstaat er in 2022 weer ruimte voor sociaal menselijk gedrag.

 

Een hoopvol coalitieakkoord

Het is bewonderd en afgekraakt. Het coalitieakkoord en de nieuwe ministerploeg. Beiden zitten boordevol positieve aspiratie. Als je het akkoord leest valt de veelheid aan acties op. Vaak behoorlijk concreet met een royaal budget en gericht op het oplossen van weeffouten uit het verleden en het versterken van de samenleving voor de onzekere toekomst. In lijn met het advies van Damiaan Denys (AD 8/1), de Belgische filosoof/psychiater, lijkt het me goed in 2022 wat milder te reageren op het nieuwe kabinet. Denys stelde dat Nederland de obsessie heeft alles te willen reguleren. Bij problemen schieten we steeds in control en in een administratieve kramp. De belangrijkste vraag lijkt; ‘Wie is er schuldig?’ In België is het leven makkelijker omdat men daar wat meer denkt vanuit vertrouwen en daarom wat luchtiger op fouten reageert. Geef het kabinet dus het vertrouwen het land in drie jaar wat vrolijker te maken. 

 

Nederland is mooi

Van nature ben ik niet zo’n reiziger. Ik hou van mijn directe omgeving, het strand, de haven, de mooie groene en cultuurhistorische stad. En kan dus al heel blij zijn met een weekje Friesland of Vlieland. De afgelopen twee jaren hebben velen ontdekt dat ons land enorm veel variatie in landschap, historie en bedrijvigheid kent. Dat gekoppeld aan de vier seizoenen en de vele natuurgebieden maakt dat er weinig gebieden op aarde zijn die kunnen matchen qua variëteit en kwaliteit. Daar meer van genieten ligt binnen ieders bereik. Dat maakt ook gezonder en vitaler. En het beter beschermen van dat stukje landschap wordt dan ook steeds logischer.

 

Meer wapens dan burgers

Zorgpunten zijn er ook. Grootste issue is de geopolitieke instabiliteit. Een verzwakt Europa te midden van een agressief China en Rusland en de verdeelde Verenigde Staten. De herdenking van de bestorming van het Capitool maakt duidelijk dat Trump niet verslagen is. Een grote groep Amerikanen ‘de Deplorables’ heeft weinig te verliezen en voelt zich bestolen. Bidens groen-sociale hervormingen dreigen ironisch genoeg juist vast te lopen en nieuwe verkiezingen zijn dichtbij. Geen prettig vooruitzicht voor een land waar meer wapens dan burgers zijn.

 

Toenemende fragmentatie

Datzelfde gevoel geldt hier ten lande. Martin Sommer schetste in een weergaloos goede column (Volkskrant, 8/1) het ongemak bij Mark Rutte. “Nederland heeft vorig jaar aantoonbaar conservatiever gestemd. Het krijgt nu een Europees gezind klimaatkabinet met als boodschap alternatiefloosheid. Nog maar tien weken, dan stemmen we voor de gemeenteraad.” Kortom, volgens Sommer is ook de VVD de band met de lagere middenklasse kwijt. Dus zou Nederland wel eens veel conservatiever kunnen gaan stemmen met toenemende fragmentatie als gevolg. Dat zou tot vergaande nationale instabiliteit kunnen leiden. Ook hier zijn steeds grotere groepen mensen buitengesloten en zij hebben weinig te verliezen. Corona heeft dat proces versterkt. Daar waar de D66’er in een luxe vakantiehuis of hotel de wintersport vierde en Omikron meebracht naar hier, zag de kleine winkelier zijn zaak in lockdown, de schuldpositie groeiende en de voorraden verdampen. Ik heb er vele gesproken. Ze voelden zich niet heel erg begrepen en waren niet vrolijk….

 

Het leven vieren

Kortom, 2022 wordt een turbulent jaar. Met hoogte- en dieptepunten. Waarbij we hopelijk weer wat breder, dan enkel de nationale talkshows, naar de wereld kijken. En we onze koers verzetten, van denken naar doen. Van fossiel naar groen. Van alleen in een bubbel naar je inzetten met en voor die ander. Van uitgesloten naar meegenomen. Naar een waardig onderdeel van, om zo gezamenlijk het leven te vieren. Met die arm weer om de schouder.