Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Steeds meer groente in supermarktrecepten

Schuttelaar & Partners bekeek ook dit jaar weer hoeveel groente er is verwerkt in de recepten van de septembereditie van drie supermarktbladen, Allerhande, Hallo Jumbo en Boodschappen. Uit de inventarisatie bleek dat de hoeveelheid groente in de recepten in september 2016 hoger uitviel dan in 2014 en 2015. Gemiddeld wordt er nu 185 gram groente per persoon in een hoofdgerecht verwerkt, ten opzichte van 131 gram in juni 2015 en 151 gram in september 2014. Maar volgens de nieuwe Schijf van Vijf is dit nog steeds onvoldoende. Deze strenge regels zullen nu een uitdaging vormen voor de receptenmakers en consumenten om de norm van 250 gram groente per dag te halen.

De supermarktbladen geven in de recepten groente een meer centrale rol. Groente kreeg nu in ongeveer tweederde van de recepten een centrale positie ten opzichte van een derde in de editie van juni 2015. Dit resultaat wijst er op dat de groente zijn weg nu lijkt te vinden naar de receptenmakers.

Gemiddeld hoeveelheid groente per hoofdgerecht (gram):
1.    Allerhande:        211
2.    Hallo Jumbo:     206
3.    Boodschappen:  142

In de meeste recepten is de hoeveelheid groente dit jaar flink omhoog gegaan. Dit was vooral zo bij gerechten met pompoen. Ook werden groenten slim verwerkt tot soep, saus, ovenschotels en groentepotjes. Dit is een goed teken, want in de nieuwe Schijf van Vijf tellen alle groente die je verwerkt tot een saus/soep die met een lepel gegeten wordt, mee. Ook was het duidelijk te zien dat dit het jaar van de peulvruchten is. In wel 30% van de recepten van de Allerhande werden peulvruchten als groente, bron van koolhydraten of als vleesvervanger gebruikt. In de andere supermarktbladen is er ruimte voor verbetering op dit gebied.

Om de groenteconsumptie verder te bevorderen, kunnen de supermarkten bijvoorbeeld koude en warme groente beide in een menu op nemen. Met ook wat extra groente als tussendoortje of op brood, komen de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf gemakkelijk in zicht.