Nieuws 25 april 2023

Het is zover! Staatssecretaris van Ooijen introduceert Nutri-Score in Nederland

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) heeft zojuist via een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over het wettelijk invoeren van het voedselkeuze logo Nutri-Score in Nederland. De Gezondheidsraad concludeerde eerder al dat Nutri-Score een waardevolle aanvulling kan zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. 

Van Ooijen onderschrijft dit en zegt:

“ik sluit me aan bij de verwachting dat het logo een meerwaarde kan hebben als complementair instrument in de voedingsvoorlichting”.

 

Het gebruik van Nutri-Score blijft vooralsnog vrijwillig en bedrijven mogen vanaf 1 januari 2024 starten met het gebruik van het herziene algoritme.

Aanvulling op de voedingsrichtlijnen

Bedrijven die Nutri-Score willen gebruiken moeten zich eerst registreren bij Santé Publique France en stemmen hiermee in met de gebruiksvoorwaarden van Nutri-Score. Nederlandse bedrijven moeten bij aanmelding direct gebruik maken van het herziene algoritme. De overgangstermijn voor de pilotproducten in Nederland loopt tot 1 juli 2024. Alle pilotproducten met het oude algoritme en de oude score op het etiket moeten dan aangepast en in lijn gebracht zijn met het herziene algoritme.

Het ministerie van VWS geeft in de brief aan dat er gewerkt wordt aan de voorbereiding van een landelijke communicatiecampagne voor consumenten over het gebruik van Nutri-Score. Hierbij wordt nog geen startdatum genoemd. De Gezondheidsraad gaf in haar advies eind 2022 al aan dat Nutri-Score een aanvulling is op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Nutri-Score zal als tool, voor het maken van gezondere keuzes op productniveau, gepresenteerd worden naast de Schijf van Vijf.

Wij zijn blij met deze stap!

Bij Schuttelaar & Partners volgen we het dossier Nutri-Score op de voet en hebben we contact met de betrokken stakeholders. We adviseren bedrijven over Nutri-Score en hoe Nutri-Score in te passen binnen het gezondheidsbeleid van een bedrijf, de berekening achter Nutri-Score, productverbetering op basis van Nutri-Score en de communicatie over Nutri-Score naar klanten en relaties. Dit doen we onder andere door kennis te delen in workshops of een op maat gemaakte masterclass.

Meer informatie?

Neem contact op met onze experts