skip-to-main-content

Maatschappelijk Café

Schuttelaar & Partners organiseert al ruim 15 jaar Maatschappelijke Cafés. De specifieke formule biedt een goed platform om stakeholders met elkaar in gesprek te brengen. Vooral nieuwe thema’s lenen zich uitstekend voor deze vorm, waarin het onderwerp verkend wordt en stakeholders letterlijk positie moeten kiezen in het Lagerhuisdebat.

Innovaties in de gezondheidssector en duurzaamheid in de voedselketen zorgen voor steeds weer nieuwe discussiestof. Zo agendeerden wij in 2005 de mogelijkheden van een positief logo op voedingsmiddelen om consumenten te helpen gezonder te kiezen. En gingen wij na de COVID pandemie in gesprek over een goed georganiseerd vaccinatiestelsel. Vaart, humor en inhoud zijn de trefwoorden. Deze zijn gevat in een strakke formule van korte presentaties, ruime netwerkgelegenheid en flitsend debat, een vorm die door jarenlang gebruik zijn nut heeft bewezen. De bezoekers komen uit het bedrijfsleven, overheid, NGO’s en wetenschap. Daardoor is het Maatschappelijk Café een uitgelezen vorm van informele stakeholderdialoog. 

Inhoud

Vier sprekers belichten in een kort exposé verschillende aspecten en worden daarbij aan de tand gevoeld door een kritisch panel.

Debat

In een Lagerhuisdebat worden alle deelnemers gevraagd te kiezen voor of tegen stellingen over het onderwerp, waarna de discussie losbarst.

Netwerken

Omdat professionals uit bedrijfsleven, overheid, wetenschap en NGOs aanwezig zijn is het Maatschappelijk Café een plezierige gelegenheid om informeel van gedachten te wisselen.

Binnen 24 uur staat een aantrekkelijk vormgegeven, beknopt verslag van het Café op de website, inclusief foto’s van sprekers en publiek.

Vanzelfsprekend zijn varianten op dit model mogelijk. Door online ondersteuning (website, twitter) kan de discussie verder worden gevoerd. Offline en online persondersteuning kan zorgen voor verbreding van de impact.

Evenementen

Van ziekte naar gezondheid: een levendig debat over medische preventie

Hoe mooi zou het zijn als we ziekte aan de voorkant kunnen voorkomen? Daar is een verschuiving van onze focus voor nodig: van ziekte naar gezondheid, en van curatieve zorg naar preventieve zorg. Door te investeren in preventieve maatregelen kunnen we mogelijk aanzienlijke kosten voor de gezondheidszorg besparen op de lange termijn. Waar we heen willen is duidelijk. Hoe we dat in de praktijk brengen nog een stuk minder. Daarom kwamen we met een brede groep stakeholders bijeen om te praten over het thema medische preventie.  

Maatschappelijk café: Voldoende kansen voor efficiënter vaccinatiebeleid

Het Nederlandse vaccinatiestelsel kraakt en piept. En dat terwijl beleidsmakers, wetenschappers en gezondheidsexperts veelal op dezelfde lijn zitten: voorkomen is beter dan genezen. Ondanks deze gezamenlijke koers blijkt de implementatie van een goed geolied vaccinatiestelsel een grote uitdaging. Wat is er nodig om vaccinatie zo optimaal mogelijk te organiseren? Waar liggen de kansen voor beleid, rond voorlichting en rond innovatie? Deze vragen stonden centraal tijdens het Maatschappelijk Café Vaccinatiebeleid.

Cel- en Gentherapieën in Nederland

Cel- en gentherapieën beloven voor patiënten met zeldzame en ernstige ziekten een manier om hun ziekte niet alleen te behandelen, maar ook te genezen. Nederland kent een geweldige organisatie voor klinisch onderzoek en speelt wereldwijd een significante rol in de ontwikkeling van complexe cel- en gentherapieën. Maar is Nederland wel klaar voor de komst van deze innovatieve therapieën?

Speciaal kweken van embryo's

Wat vindt u van het kweken van menselijke embryo’s om daar onderzoek mee te doen? Die vraag staat centraal in de maatschappelijke dialoog over ‘speciaal kweken’, een van de vijf medisch-ethische onderwerpen waarover het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het gesprek in de samenleving wil stimuleren.

Leven met Q-koorts

Na de Q-koortsuitbraak in 2007 kampen vandaag de dag nog veel mensen met de gevolgen van deze epidemie. Het 1-jarig bestaan van Q-support is een mooie gelegenheid om het gesprek aan te gaan met de patiënt en andere betrokkenen. Met ruim 150 deelnemers ging Q-support in debat in het Provinciehuis Brabant.

Bekijk alle evenementen

Ook een Maatschappelijk Café organiseren?

Wilt u een thema in uw stakeholder omgeving agenderen door daar een debat over te voeren? Het Maatschappelijk Café biedt daarvoor de gelegenheid. Samen geven wij de formule een zodanige invulling, dat het onderwerp zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Samen stellen wij de uitnodiging op en stellen wij vast welke verdere communicatie wenselijk is.

Het verbinden van stakeholders over thema's in de gezondheidssector?

Een sterk team staat klaar om aan de slag te gaan.

+31 (0)70 - 318 44 44