Scope van het evenement

Het Europees Congres van Jonge Landbouwers werd in 2012 opgericht op initiatief van Europees Parlementslid Nuno Melo en de Portugese Confederatie van Landbouwers (CAP). Daarna steunden Europarlementariër Esther Herranz García (Spanje), de EVP-Fractie en ASAJA dit initiatief om de Europese landbouw en plattelandsontwikkeling te bevorderen en de fundamentele rol van jonge landbouwers op dit gebied te waarderen. Elk jaar worden 3 prijzen toegekend. Het doel van de prijzen is het positieve imago van jonge landbouwers te bevorderen en landbouwactiviteiten in kaart te brengen die worden gekenmerkt door innovatie, duurzaamheid en marktgerichtheid. De winnaars profiteren van de communicatie en publiciteit over de prijs op EU-niveau, waardoor voorbeelden van beste praktijken en "knowhow" op het gebied van innovatie door jonge landbouwers zichtbaar worden.

Evaluatie van het project 

Schuttelaar & Partners heeft als externe consultant geassisteerd. De externe consultant garandeert de transparantie van het evaluatieproces voor het GLB, ASAJA, de MEP-gastheren, de MEP-ambassadeurs en de leden van de jury van de Award. De verantwoordelijkheden van de externe consultant zijn onder meer het uitvoeren van de ontvankelijkheidscontrole van alle ontvangen projectaanvragen, het opstellen van een shortlist van geselecteerde projecten en het bijstaan van de jury bij haar beraadslagingen tijdens het selectieproces. We hebben onze analyse ontwikkeld op basis van onze ervaring en kennis van innovatie en digitalisering van de Europese landbouwsector, met onze deelname aan grootschalige Europese projecten zoals IoF2020 en SmartAgriHubs. We ontvangen en shortlisten projecten die zijn ingediend voor de 3 awards: Best digital, Most resilient project en Best project on improving rural areas. We assisteren ook de jury bij hun beraadslagingen en verzamelen de stemmen.

Het evenement 

Het 8e Europese congres van jonge landbouwers vond plaats op 7 december 2022 in het Europees Parlement in Brussel. Het evenement werd bijgewoond door meer dan 200 deelnemers, waaronder delegaties van jonge Europese landbouwers, journalisten, belanghebbenden uit de agrovoedingssector en beleidsmakers. Het evenement begon met de presentatie van sprekers op hoog niveau: Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, voorzitter van de Europese Volkspartij Manfred Weber, secretaris-generaal van Copa-Cogeco Pekka Pesonen, voorzitter van Ceja Diana Lenzi, voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement Norbert Lins, vertegenwoordigers van het Europees Economisch en Sociaal Comité, ELO, FertilizersEurope, CropLife en meer. De volledige agenda vindt u hier. 

 

Interessant om de innovatieve projecten van jonge boeren te horen bij het congres van @EUYoungFarmers @EPP.

In zijn speech uit @jwojc zijn zorgen over voedselveiligheid en het belang van jonge boeren en de innovatie die zij meebrengen. pic.twitter.com/SpgCcpLwb5

— Jesse Markus (@jesse_markus) December 7, 2022

 

Lorena van de Kolk, managing partner bij Schuttelaar & Partners, introduceerde de evaluatiemethode.