Nieuws 22 februari 2023

Ad Nagelkerke: 'Insecten eten is politiek geworden'

Zomaar een Tweet: ‘De #reptilians willen dat we insecten gaan eten en synthetisch vlees van #BillGatesBioTerrorist. De #stikstofwaanzin is gecreëerd om de boeren weg te jagen en ons voedsel te vervangen voor deze zooi.’

Dat was even stof tot nadenken. Niet zozeer de inhoud, wel de invalshoek. Insecten eten is politiek geworden: elke voorstander zit in de ‘deughoek’. Twitter staat de afgelopen tijd vol met dit soort berichten.

Wie had kunnen bedenken dat wanneer je na een jarenlange en intensieve onafhankelijke voedselveiligheidstoetsing eindelijk de markt op mag, je terechtkomt in een politieke complottheorie?

De toetsing door Efsa is juist één van de meest zorgvuldige toetsingen wereldwijd

Niet alleen complotdenkers zetten overigens vraagtekens bij de consumptie van insecten. Zo vroegen in een opiniestuk in NRC twee onderzoekers zich af of we met insecten wel weten wat we eten. Dit vanwege een gebrek aan transparantie rondom de wetenschappelijke onderzoeken die ten grondslag liggen aan de goedkeuring. Daarbovenop spreken de auteurs van dit stuk over de mogelijke allergische reacties van mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren.

Hiermee doen de auteurs de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa toch echt tekort. De toetsing door Efsa is juist één van de meest zorgvuldige toetsingen wereldwijd. Niet voor niets dat bedrijven er vaak voor kiezen om eerst buiten de EU hun producten op de markt te brengen. Als bedrijf kun je bepaalde (kostbare) studieresultaten beschermen, zodat je deze exclusief kunt houden. Concurrenten kunnen er gedurende vijf jaar geen gebruik van maken. Dan moet je je eigen studies maar uitvoeren. Maar deze exclusieve studieresultaten worden wel degelijk door Efsa beoordeeld. En als dat leidt tot een vergunning om op de markt te komen, dan volgen onder andere ook duidelijke etiketteringsverplichtingen. Zoals allergie-waarschuwingen.

Het zou helpen als de overheid duidelijker laat weten dat de veiligheid van de consument voorop staat

Transparantie is zeker belangrijk. Voor de acceptatie van bijvoorbeeld insecten als voedingsingrediënt zou het helpen als de overheid duidelijker laat weten dat de veiligheid van de consument voorop staat. En – zoals recent onderzoek van de WUR leert – als je dan ook nog over de duurzame en circulaire voordelen communiceert, staan consumenten mogelijk welwillender tegenover het eten van insecten.

Maar of je hiermee ook die mensen kunt overtuigen die geloven dat we door hagedissen geregeerd worden?

Bron: FoodAgribusiness