Nieuws 16 maart 2023

Congres Rookvrije Start: van dromen naar doen 

Begin februari lanceerde de Taskforce Rookvrije Start de campagne #zorgvooreenrookvrijestart, gericht op alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap en het opgroeiende kind. Om deze zorgverleners te informeren, inspireren en adviseren organiseerde de Taskforce Rookvrije Start het congres: van dromen naar doen. Want wat moet er precies gebeuren om de droom van een rookvrije start werkelijkheid te maken?  

De rol van zorgverleners

Eerder dit jaar ondersteunde Schuttelaar & Partners het Trimbos Instituut al met de opzet en uitvoer van de campagne #zorgvooreenrookvrijestart. De campagne benadrukt de urgentie van de schadelijke gevolgen van meeroken voor (ongeboren) baby’s en opgroeiende kinderen. Daarnaast krijgen zorgverleners hulpmiddelen en handelingsperspectief aangereikt waarmee zij hun rol kunnen pakken om (aanstaande) ouders succesvol te verwijzen naar gespecialiseerde stoppen-met-rokenzorg. Om dit laatste extra onder de aandacht te brengen bij de zorgverleners vond op 9 maart het congres Rookvrije Start plaats. Staatssecretaris van Ooijen opende het congres met motiverende woorden: hij sprak de zorgverleners toe over het belangrijke verschil dat zij kunnen maken in een Rookvrije Start. 

Samen voor een Rookvrije Start

In aanloop naar het congres hebben wij Trimbos Instituut geholpen bij de ontwikkeling van materialen in het campagneconcept. De campagnematerialen kwamen gedurende de dag voorbij tijdens de plenaire sessies, workshops en pauzes. Onder andere het concept van de ‘dromenmuur’ kwam tot leven tijdens het congres. Zorgverleners werd gevraagd om hun droom en een bijbehorende actie op te schrijven en op te hangen aan de dromenmuur. Er ontstond een inspirerende muur vol met dromen en acties voor een Rookvrije Start. “Ik droom ervan dat mijn baan in de stoppen-met-rokenzorg niet meer nodig is,” was de meest opvallende droom van de dag. Om (toekomstige) ambassadeurs van de Rookvrije Start extra te motiveren om hun social mediakanalen in te zetten om deze doelen te bereiken, verzorgde collega Noëlle Valkenburg daarnaast een workshop over het gebruik van social media. Met de nodige tricks & tips hebben de deelnemers van de workshop al een eerste stap gezet om een ware Rookvrije Start ‘influencer’ te worden.  

Tijdens het congres wisselden de deelnemers ideeën en acties met elkaar uit die genomen kunnen worden om de droom van een rookvrije start werkelijkheid te maken. Bewustwording bij zorgverleners is al een goede eerste stap, zo werd meermaals benadrukt. Wil jij van dromen naar doen, maar weet je nog niet goed hoe je hulp kan bieden als zorgverlener? Kijk op www.rookvrijestart.nl