De VSME: laagdrempelige rapportagestandaard
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote bedrijven om over duurzaamheid te rapporteren. Dit heeft gevolgen voor hun afnemers of toeleveranciers, die steeds vaker duurzaamheidsdata moeten aanleveren.
Onderzoek van het lectoraat New Finance, onderdeel van het Centre of Expertise Digital Operations & Finance van de Haagse Hogeschool, laat zien dat eind 2024 al 24% van de Nederlandse mkb’ers dergelijke dataverzoeken ontvangt. Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers loopt dit op tot 65%.
Hieruit blijkt de groeiende vraag naar transparantie binnen zakelijke relaties. De Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs biedt bedrijven een waardevol hulpmiddel om efficiënt op deze dataverzoeken in te spelen. Hoe werkt de VSME in de praktijk? We nemen je mee door de ins en outs.
Wat is de VSME?
De VSME is een vrijwillige standaard voor duurzaamheidsrapportage, ontwikkeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. De standaard helpt bedrijven bij het opstellen van hun duurzaamheidsrapportage en bij het voldoen aan dataverzoeken van grote ondernemingen, investeerders en banken. De standaard behandelt dezelfde duurzaamheidsthema’s als de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) onder de CSRD, maar houdt rekening met de beperktere middelen en personeelscapaciteit van kleine bedrijven. Hiermee is de VSME een laagdrempelig alternatief voor ondernemingen.
Hoe werkt de VSME?
In tegenstelling tot de CSRD hanteert de VSME geen materialiteitsprincipe. Bedrijven rapporteren alleen over duurzaamheidskwesties die zij relevant achten. Andere onderwerpen kunnen zij zonder verdere toelichting weglaten.
De VSME bestaat uit twee modules:
- Basismodule: biedt een eenvoudige structuur met minimale rapportagevereisten, goed passend bij micro-ondernemingen (minder dan 10 medewerkers) en bedrijven die net starten met duurzaamheidsrapportage. Hierbij wordt basisinformatie verstrekt over onderwerpen zoals:
- Energieverbruik en broeikasgasemissies (scopes 1 en 2)
- Vervuiling van lucht, water en bodem
- Biodiversiteit en hulpbronnengebruik
- Circulaire economie en afvalbeheer
- Arbeidsomstandigheden (gezondheid en veiligheid) van eigen personeel
- Preventie van corruptie
- Uitgebreide module: bevat aanvullende datapunten die vaak gevraagd worden door banken, investeerders en grote zakenpartners. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om uitgebreider te rapporteren over onderwerpen zoals:
- Scope 3-emissies en reductiedoelstellingen
- Klimaatrisico’s en transitiestrategieën
- Diversiteit en inclusie binnen het personeelsbestand
- Beleidsmaatregelen en incidenten rondom mensenrechten
In vergelijking met de ESRS (de rapportagestandaard van de CSRD) hanteert de VSME eenvoudiger taalgebruik, waardoor de standaard toegankelijker is voor bedrijven met beperkte ESG-expertise. Daarnaast biedt de VSME uitgebreide praktische ondersteuning, waaronder templates voor datavereisten, definities van gebruikte termen en concepten, voorbeeldberekeningen en verwijzingen naar relevante secundaire bronnen.
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de VSME wordt aangepast onder de nieuwe Omnibus-wetgeving. Desondanks is het waardevol om na te denken over het gebruik van de huidige VSME-standaard. Deze is van toegevoegde waarde voor bedrijven die voorbereidingen op de CSRD al in gang hebben gezet. Wij volgen de wijzigingen op de voet om jullie hiervan op de hoogte houden!