Groente uit zee: alles over groei, voedingswaarde en bereidingswijze van zeewier
Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant die geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoetwater of meststoffen. Het is vers, duurzaam én lekker en geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken in sushi, salades, soepen en andere gerechten.
Nieuwsgierig? Vanaf 16 oktober kunt u in het nieuwe boek Groente uit de zee alles over de groei, voedingswaarde en bereidingswijze van zeewier lezen. Naast wetenswaardigheden over zeewier staan in het boek ook 50 heerlijke, enkel plantaardige, zeewierrecepten. Tijdens het Herfstcafé van Schuttelaar & Partners op 16 oktober wordt het boek gepresenteerd.
Tien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de ‘Razende Bol’ is in juni 2015 het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. Het betreft een ‘testboerderij’ die in november afgelopen jaar is gestart. Stichting Noordzeeboerderij – een initiatief van Schuttelaar & Partners – laat hiermee zien dat de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt.
Vooralsnog wordt zeewier hoofdzakelijk gebruikt vanwege de hoogwaardige eiwitten en bijzondere koolhydraten die erin zitten. Zo wordt het al jaren verwerkt in alledaagse producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara. Naast deze toepassingen levert de zeewierteelt ook diensten voor het mariene ecosysteem. “Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer”, vertelt Koen van Swam van de stichting.
Vanwege al deze mogelijkheden roept Stichting Noordzeeboerderij Nederlandse bedrijven op tot het gezamenlijk ontwikkelen van offshore zeewierteelt. “Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve agrofoodsector. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap. De huidige producten, services en trends van Nederlandse maritieme en agrofoodbedrijven sluiten naadloos bij zeewierteelt op zee aan”, legt initiatiefnemer Marcel Schuttelaar uit. “Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten”.