Wereldobesitasdag 2024: Navigeren door generatieverschillen in Italië
De aandacht voor Wereld Obesitas Dag deze week leidde tot een nader onderzoek van obesitas trends in Europa, met name onder kinderen. Ondanks dat Italië bekend staat om zijn mediterrane dieet en relatief lage percentages obesitas onder volwassenen, tonen alarmerende statistieken een harde realiteit voor de jongere generatie. Uit onderzoek van COSI blijkt dat Italië op de derde plaats staat wat betreft obesitas en overgewicht bij kinderen in Europa. Factoren zoals slechte eetgewoonten en een zittende levensstijl dragen bij aan deze verontrustende trend.
Hoewel Italië verschillende inspanningen heeft ondernomen om obesitas te bestrijden, waaronder initiatieven vanuit de basis en beleidsmaatregelen, is verdere actie nodig. Samenwerkingsinitiatieven in heel Europa bieden hoop voor het bevorderen van een gezondere levensstijl onder kinderen. Als Schuttelaar & Partners kijken we uit naar het faciliteren van kennisuitwisseling en samenwerking bij het aanpakken van dit urgente volksgezondheidsprobleem.
Op 4 maart viel Wereld Obesitas Dag. Bij deze gelegenheid ontving ik een WhatsApp-bericht van mijn moeder, waarin ze een artikel deelde met de titel: "Wereld obesitas dag vandaag: Bijna 2 op de 5 Apuliërs (38%) hebben overgewicht". Gezien het feit dat Italië bekend staat om zijn relatief lage percentage mensen met overgewicht, trok deze statistiek mijn interesse.
Italië staat vaak bekend om zijn relatief lage percentage volwassenen met overgewicht, namelijk 46%. Toen ik echter dieper in de cijfers dook, lieten ze een contrasterende realiteit zien met betrekking tot obesitas en overgewicht bij kinderen. Recente bevindingen van COSI (WHO's European Childhood Obesity Surveillance Initiative) onthulden dat Italië op de derde plaats staat wat betreft overgewicht en obesitas bij kinderen van 7-9 jaar, achter Cyprus en Griekenland. 20,4% van de kinderen heeft overgewicht, 9,4% heeft obesitas en 2,4% heeft ernstige obesitas. Opvallend is dat deze percentages aanzienlijk hoger liggen in Zuid-Italië in vergelijking met het noorden, wat de zorgwekkende trend uit het artikel weerspiegelt.
De paradox van het beroemde mediterrane dieet van Italië tegenover deze alarmerende obesitascijfers bij kinderen roept de vraag op:
Welke factoren dragen bij aan deze generatiekloof?
De analyse van COSI, die wordt onderschreven door OKkio alla SALUTE, identificeert verschillende cruciale factoren:
- Eetgewoonten: De helft van de kinderen ontbijt niet goed, een kwart eet weinig fruit en groenten en hetzelfde deel drinkt dagelijks suikerhoudende dranken.
- Lichamelijke activiteit versus schermtijd: Een vijfde van de kinderen gaf aan de vorige dag niet aan lichaamsbeweging te hebben gedaan, terwijl meer dan 70% niet lopend of op de fiets naar school gaat. Daarnaast besteedt bijna de helft dagelijks meer dan twee uur aan schermentertainment, waarbij een aanzienlijk deel nog steeds een tv in de slaapkamer heeft staan.
Om deze problemen aan te pakken zijn verschillende benaderingen nodig, zoals wordt benadrukt door het Europees kantoor voor de preventie en beheersing van niet-overdraagbare ziekten van de WHO. Maatregelen zoals prijsbeleid, marketingbeperkingen, betere voeding op school en meer lichaamsbeweging worden essentieel geacht.
In Italië zijn verschillende maatregelen genomen om obesitas te bestrijden, waaronder grassroots initiatieven zoals 'Educazione alla Campagna Amica', waarbij kinderen in contact worden gebracht met lokaal geproduceerde landbouwproducten. Daarnaast onderstrepen de implementatie van voedingsrichtlijnen, etikettering van voedingswaarde en vrijwillige normen de inzet om dit probleem aan te pakken. Verdere actie is echter nodig.
In heel Europa tonen initiatieven zoals JOGG of Schools4Health een collectieve inzet voor het bevorderen van een gezondere levensstijl in onderwijsomgevingen. Effectieve communicatie, kennisuitwisseling en samenwerking tussen belanghebbenden zijn belangrijk om best practices te delen en van elkaar te leren. Als Schuttelaar & Partners kijken we ernaar uit om dergelijke samenwerkingen te faciliteren en obesitas bij kinderen op een bredere schaal te adresseren.