Pectine uit koffiebessen als een duurzame oplosbare vezel

Door het verkrijgen van de Self-Affirmed GRAS status is er nu een nieuwe duurzame oplosbare vezel beschikbaar voor de Amerikaanse markt. De koffiebessen die gebruikt worden voor Dutch Gum® worden verkregen van gecultiveerde ‘Coffea arabica’  koffiebomen die momenteel alleen worden gebruikt voor de productie van groene koffiebonen. Na het oogsten van de vruchten, worden de koffiebonen en koffiebessenpulp gescheiden. Het gebruik van de koffiebessenpulp is daarmee een duurzame valorisatie van de aanzienlijke zijstroom van de koffie industrie. CO2 uitstoot en milieuvervuiling worden hiermee gereduceerd, terwijl er ook een nieuwe inkomstenbron voor koffieboeren wordt gecreëerd.

Advies voor het Self-Affirmed GRAS dossier

We hebben PectCof ondersteund met het samenstellen van het GRAS dossier door het ontwikkelen van de strategie, uitvoeren van innameberekeningen en literatuuronderzoek, het adviseren bij de opzet en interpretatie van laboratoriumstudies, en het schrijven van de dossiertekst. Na het indienen hebben we geholpen met het aanleveren van additionele informatie en het beantwoorden van vragen van het Expert Panel.

Ondersteuning voor toelating in Noord-Amerika

In februari 2024 heeft het Expert Panel besloten dat Dutch Gum® is ‘Generally Recognized As Safe’ (GRAS) oftewel erkend als veilig voor consumptie. Met deze Self-Affirmed GRAS status kan PectCof het product nu op de Amerikaanse markt brengen. Het vezel kan gebruikt worden in verschillende producten zoals zuivel- en vleesvervangers, glutenvrije bakkerijproducten, zoetwaren, dranken en plant-based eiwitproducten.

We ondersteunen PectCof ook bij de toelatingsprocedure van Dutch Gum® als een voedingsmiddelenadditief in de Europese Unie, volgens Verordening (EC) nr. 1331/2008.