Meelworm als duurzame eiwitbron

Door de markttoelating van de lesser mealworm als novel food is er een nieuwe duurzame eiwitbron beschikbaar dat bijdraagt aan de eiwittransitie. Insecten hebben minder land nodig en hebben een efficiëntere voerconversie in vergelijking met conventioneel vee, en veroorzaken minder wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met reguliere eiwitbronnen.

Advies novel food dossier

We hebben Ynsect NL ondersteund bij het samenstellen en indienen van hun novel food dossier door het ontwikkelen van de strategie, uitvoeren van innameberekeningen en literatuuronderzoek, en het adviseren bij de opzet en interpretatie van laboratorium studies. Na het indienen hebben we geholpen met het aanleveren van additionele informatie en de communicatie naar EFSA en de EC.

In juli 2022 ontvingen we EFSA’s positieve conclusie dat de insecten ingrediënten veilig voor humane consumptie zijn. Gebaseerd op deze positieve EFSA opinie heeft de Europese Commissie de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/58 gepubliceerd die een vergunning verleend voor het in de handel brengen van ingevroren, pasta-, gedroogde en poedervormen van de larven van Alphitobius diaperinus (lesser mealworm) als een nieuw voedingsmiddel. De autorisatie is ingegaan op 26 januari 2023.

Dit is het vierde novel food dossier dat met onze ondersteuning is goedgekeurd onder Verordening (EU) 2283/2015. Schuttelaar & Partners is hiermee één van de toonaangevende organisaties op het gebied van novel foods in de EU.