Ondersteuning EU Novel food dossier

Het Nederlandse bedrijf Rubisco Foods produceert en ontwikkelt innovatieve plantaardige voedsel- en voederingrediënten. Vanaf 2018 hebben we Rubisco Foods / ABC Kroos ondersteund bij het samenstellen en indienen van het novel food dossier. Hiervoor hebben we, innameberekeningen uitgevoerd, wetenschappelijk literatuuronderzoek verricht, advies gegeven voor de opzet en interpretatie van laboratorium studies, de strategie ontwikkeld, het dossier geschreven en de communicatie gevoerd met de European Food Safety Authority (EFSA) en de Europese Commissie.

In april 2023 ontvingen we de positieve EFSA opinie over de resultaten van de risicobeoordeling met de conclusie dat het Lemna eiwit als ingrediënt veilig voor humane consumptie bevonden is. Daar zijn we trots op aangezien eerdere aanvragen voor Lemna planten van andere indieners afgewezen waren.

Na deze risicobeoordeling volgde een procedure voor de wettelijke autorisatie door de Europese Commissie. Met de wettelijke toelating wordt nu het eiwit uit waterlinzen geïntroduceerd als nieuwe plantaardige eiwitbron, wat kan worden toegepast in brood, noedels, eiwitdranken en -repen en voedingssupplementen. Dit is het eerste novel food dossier voor Lemna eiwit dat in de EU is toegelaten. Rubisco Foods heeft dataprotectie aangevraagd en is daarom momenteel de enige producent die het product op de EU-markt mag brengen.