Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat meer dan twee derde van de auto’s in Nederland rondrijdt met te lage bandenspanning. Automobilisten hebben verschillende redenen om hun banden niet regelmatig op te pompen. Zo geeft de helft van de ‘niet-bandenoppompers’ aan dat de garage dat voor hen doet (51%) of er simpelweg niet aan te denken (50%). Ook zegt ruim een derde (41%) de juiste bandenspanning niet te weten. Om die automobilisten op weg te helpen, ontwikkelden wij voor het programma Kies de Beste Band in samenwerking met bandenproducent Apollo Vredestein de webapplicatie watismijnbandenspanning.nl.

Check eenvoudig de juiste bandenspanning

Op watismijnbandenspanning.nl kun je eenvoudig checken wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is. Hiervoor voer je het kenteken van je auto in en selecteer je de juiste bandenmaat. De applicatie matcht de data van de RDW met de bandenspanningsinformatie database van Apollo Vredestein. Daarna komt in beeld welke spanning jouw autobanden moeten hebben. Ook biedt de website een agenda-alert. Hiermee krijg je elke twee maanden een herinnering, zodat je weet dat het tijd is om je banden te controleren en lucht te geven.

Groots effect

Of je nou veel of weinig rijdt, je banden lopen vanzelf met ongeveer 0,1 - 0,2 bar per maand leeg. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg, meer geluid en je banden slijten harder. Daarom is het belangrijk om je banden elke twee maanden te checken en als het nodig is, lucht te geven. Zo rijd je veiliger, zuiniger, schoner en stiller.