Nieuws 19 maart 2025

ESG-rapportage bij een vereenvoudigde CSRD

Het Eerste Omnibus-pakket over Duurzaamheid wil de CSRD vereenvoudigen. Vooral het voorstel dat grote bedrijven met minder dan 1000 werknemers niet meer CSRD-plichtig zijn, heeft impact. Dit kan invloed hebben op 80% van de grote bedrijven. Wat betekent dit voor hen?

Ondanks de voorgestelde vereenvoudiging, blijft voor bedrijven de vraag naar transparantie door zakenpartners zoals banken, investeerders, klanten en consumenten onveranderd groot. Een goed duurzaamheidsverslag biedt inzicht in de impact van de bedrijfsstrategie en de veerkracht van het bedrijfsmodel. Het helpt bedrijven om hun bedrijfsvoering te verbeteren, door bijvoorbeeld verspilling te verminderen, energie te besparen of hun toeleveringsketen efficiënter te maken.

ESG blijft relevant

Rapporteren over de impact van het bedrijf op mens, milieu en zakelijk gedrag (oftewel ESG) blijft dus relevant, ook als het niet verplicht is vanuit de CSRD. Verschillende rapportagestandaarden bieden houvast om te bepalen welke elementen zeker in een ESG-verslag thuis horen. Ook geven zij een goede structuur om je doelen, beleid, acties, risico’s en kansen helder in kaart te brengen. Hierbij een top drie van mogelijke rapportagestandaarden.

De VSME

De Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs (VSME) is speciaal ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven die niet onder de CSRD vallen. De VSME bestaat uit een basismodule en een optionele uitgebreide module. Onderwerpen zoals klimaat, biodiversiteit, vervuiling, circulariteit en eigen personeel komen erin terug, maar minder uitgebreid en daardoor minder tijdrovend dan vereist volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) van de CSRD.

Materialiteit als basis

De modules van de VSME dekken een groot deel van de data-verzoeken van ketenpartners af. De Europese Commissie geeft aan dat rapportage volgens de VSME ook kan dienen als bescherming tegen onterecht uitgebreide verzoeken om data. Bovendien is de VSME in zijn huidige vorm aanzienlijk minder complex dan de ESRS. Zo is bijvoorbeeld het materialiteitsprincipe komen te vervallen. Dat is jammer, want het in kaart brengen van de impact van de belangrijke (materiële) onderwerpen biedt een solide basis voor duurzaamheidsbeleid.

GRI en CSRD-light

Een gevestigde standaard die wereldwijd wordt gebruikt is de Global Reporting Initiative (GRI). Gebaseerd op het impact-materialiteitsprincipe, biedt GRI handvatten voor vrijwillige duurzaamheidsrapportage. Koplopers in duurzaamheidsrapportage, ook in het mkb, gebruiken het al jaren.

Een andere mogelijkheid is ‘CSRD-light’, een vereenvoudigde variant van de CSRD-rapportage, die zich richt op de belangrijkste vereisten zonder verplichte detailrapportage. Door wel volgens het vaste ‘doel, beleid, acties en maatstaven’-raamwerk van de CSRD te rapporteren, krijgt het verslag een stevige basis. Het bedrijf kan vervolgens op vrijwillige basis stapsgewijs de CSRD-rapportage uitbreiden.

Ons advies

De beste keuze voor een rapportagerichtlijn hangt af van verschillende factoren, zoals ambitie, budget, interne capaciteit en de verwachtingen van stakeholders. Een ESG-strategie op basis van het dubbele materialiteitsperspectief is belangrijk. Kies dat als vertrekpunt en bouw daarop verder.  

Rapporteer op de meest relevante datapunten en houd de ontwikkelingen en de voortgang in de gaten. Kies niet de makkelijke weg, blijf transparant over uitdagingen en rapporteer niet alleen de mijlpalen. Welke keus je ook maakt, wij denken graag mee over het opstellen van de ESG-rapportage van jouw bedrijf, of het nu gebaseerd is op de VSME, GRI of CSRD.