Events 23 oktober 2024

IQVIA Health Inequality Summit

Gezondheid is niet vanzelfsprekend of eerlijk, ook niet in Nederland. Personen met minder financiële middelen en een praktische opleiding leven gemiddeld 6 jaar korter en met 15 minder gezond ervaren jaren in vergelijking met welvarende en theoretisch opgeleide mensen. Dit noemen we de gezondheidskloof. Het verkleinen van deze gezondheidskloof is een belangrijke, maar complexe uitdaging voor Nederland. 

Daarom organiseerde IQVIA op 18 oktober de allereerste Health Inequality Summit in Amsterdam. Collega Rob Henst sprak tijdens dit evenement met partijen die gezamenlijk de strijd willen aangaan om dit probleem aan te pakken. Dit zijn de punten die hem het meest zijn bijgebleven. 

Domme dikke doelgroep 

In gezondheidsonderzoek, -beleid en -advies wordt er veel gediscrimineerd op basis van de zogenoemde ‘dikke domme’ doelgroep, aldus prof. dr. Klasien Horstman van Maastricht University. Woorden als “verminderde cognitieve bandbreedte” worden gebruikt om factoren te beschrijven die bijdragen aan verminderde participatie in onderzoek of deelname aan gezondheidsinitiatieven. De manier waarop doelgroepen worden weggezet, is echter allesbehalve uitnodigend of motiverend. Ook richten veel interventies zich op het omzeilen van weerstand in deze doelgroep, terwijl het juist effectiever kan zijn om deze weerstand te begrijpen en aan te pakken. Dit kan worden bereikt door de kennis en ervaringen van mensen in bijvoorbeeld achterstandsposities serieus te nemen. Minder in ‘wij/zij’-denken is hiervoor cruciaal. 

Weten is nog geen doen 

Om tot gezonde gedragsverandering te komen, moet er volgens dr. Roel Hermans, gedragswetenschapper bij Leefstijllab, meer worden ingezet op het ‘doenvermogen’. Waar het ‘denkvermogen’ afhankelijk is van persoonskenmerken zoals intelligentie en cognitieve vaardigheden om informatie te verzamelen, af te wegen en een plan te maken, is het ‘doenvermogen’ afhankelijk van temperament, zelfcontrole en overtuigingen om een plan daadwerkelijk uit te voeren, met tegenslagen om te gaan en vol te houden. Dit zijn soft skills waaraan gewerkt kan worden, en biedt richting voor toekomstige gezondheidsinitiatieven. Ga naar www.leefstijllab.nl als je meer wilt weten. 

Zitten is NIET het nieuwe roken 

Roken is ongezond, dat wist je vast al. Zo ook het publiek van de Health Inequality Summit. Toch weet Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd het publiek te shockeren met nieuwe inzichten, perspectieven en uitdagingen. Sedentair gedrag is óók ongezond, maar roken is nog steeds twee keer zo dodelijk als gebrek aan beweging. Zolang er in Nederland elk jaar 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken, blijft roken het ‘nieuwe roken’. Zelfs als je niet aan roken overlijdt, kan het leiden tot een verminderde kwaliteit van leven (depressie, angst, stress), verminderde vruchtbaarheid en gezondheidsproblemen voor een (ongeboren) kind. Het roken van één sigaret per dag is al verantwoordelijk voor 50% van deze gezondheidsrisico’s! Ook de opkomst van vapes, vooral onder jongeren, geeft reden tot zorg. We weten nog te weinig over de langetermijneffecten van vapen, maar we weten wel dat het voor vapers veel makkelijker is om grote hoeveelheden nicotine binnen te krijgen dan voor rokers. Meer weten? Kijk op www.rookpreventiejeugd.nl

“Een business case voor preventie bestaat niet.” 

Dit werd door iemand uit het publiek geroepen toen het onderwerp ter sprake kwam. En misschien had deze persoon wel een punt: aan gedragsverandering en preventie valt weinig te verdienen. Toch lijkt Bas Turk een oplossing te hebben gevonden. Hij is oprichter van TommyTomato, een sociale onderneming die basisschoolkinderen aan de groenten krijgt. Ze leveren warme lunches vol groenten, leren kinderen koken met groenten en leren ze spelenderwijs waarom groenten eten zo belangrijk is! Het verdienmodel? Ouders die kunnen betalen voor de lunch (€3,35 - €3,89) betalen, en zij die dit niet (volledig) kunnen betalen, worden geholpen door sponsoring en subsidies. De zogenoemde ‘Health Angels’, 65-plussers die graag hun steentje blijven bijdragen, helpen met het verpakken van de maaltijden. Kijk op www.tommytomato.nl voor meer informatie. 

Tijdens dit event werd de urgentie en complexiteit van het verkleinen van de gezondheidskloof in Nederland benadrukt. Ook werd er duidelijk dat er veel mensen zijn met energie en passie om aan oplossingen te werken en echte verandering te realiseren. Heeft u vragen of feedback, of wilt u bijdragen aan de strijd tegen gezondheidsongelijkheid? Neem dan contact op via rob.henst@schuttelaar.nl en ontdek hoe we samen een gezondere wereld kunnen bouwen. Voor ons allemaal.