Schuttelaar & Partners koopt walvis ter compensatie van hun CO2 uitstoot
Walvissen zijn ware CO2-slurpers, zo neemt een walvis evenveel CO2 op als 3.000 bomen. Een walvis slaat grote hoeveelheden CO2 op in zijn lichaam door alles wat hij eet. Als de walvis sterft, dan zinkt zijn lichaam naar de bodem van de oceaan. En daarmee ook de opgeslagen CO2. Op meer dan een kilometer diepte komt die koolstof eeuwenlang niet meer in de atmosfeer. Bovendien is de poep van walvissen vruchtbare mest voor plankton en ook plankton neemt veel CO2 op.
Bij Schuttelaar & Partners willen we meer aandacht voor de natuurlijke oplossingen om ons heen. Om dit te realiseren hebben we geïnvesteerd in een 'walvis CO2-krediet'. Zo'n krediet kan je kopen om de uitstoot van je bedrijf te compenseren. Uiteraard wetenschappelijk onderbouwd. Collega Paul Einerhand, beter bekend als de Noordzeevisman heeft ons in contact gebracht met bultrug Doby Mick bij de walvissenopvang. De bultrug is een walvissoort die regelmatig te vinden in de Noordzee.
Doby Mick is gechipt zodat ze live gevolgd kan worden door alle collega's. Tijdens de lunch checken we even hoe het met haar gaat. En @Marcel Schuttelaar, oprichter van Schuttelaar & Partners, zoekt de walvis regelmatig op met zijn zeilboot:
"Je moet het niet zien als een huisdier of een dier dat van ons is, maar als een prachtig natuurlijke oplossing die we onder de aandacht brengen. En daarmee ons steentje bijdragen aan een grotere oplossing".
Overigens is Marcel van mening dat reductie van broeikasgassen centraal moet staan, maar biodiversiteit is ook zéker van belang.
Disclaimer: het is vandaag 1 april. Er is de laatste tijd vele kritiek op CO2 compensatie. Grote uitstoters zouden daarmee te weinig zelf aan de slag hoeven, en zo hun activiteiten 'greenwashen'. Wij willen deze greenwashing praktijken ook tegengaan. Daarom werken we met onze klanten aan stevige reductiemaatregelen. Daar helpen we graag bij. Zo houden we niet de bultruggen, maar elkaar verantwoordelijk voor de oplossing.
Naar aanleiding van artikel RTL Nieuws