Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Marcel Schuttelaar

Kiezen op 7 maart

Vrijdag vertrokken naar de wintersport. Met een miljoen Nederlanders richting Oostenrijk. Een dag gesmokkeld om de ergste drukte kwijt te zijn. Onderweg over een onderwerp voor de volgende column zitten denken. De milieudiesel op 160, blik op de Autobahn, tijd genoeg voor overpeinzingen. Maandagochtend voor de eerste gasten bij het ontbijt. Tasse Kaffee bitte! De verkiezingen!!!!

In de mail zat een bericht van een lezer van de D´66 column. Een soort noodkreet. “Ik heb het genoegen gehad de afgelopen jaren in de plaatselijke politiek te morgen werken. Een ramp. Ik denk er serieus over, voor het eerst in mijn leven, niet te gaan stemmen. Ik weet niet meer hoe het anders moet, zelf de politiek ingaan is geen optie”.

Binnenkort is het dus 7 maart. De tv spotjes helpen ons eraan te herinneren. In Den Haag zijn langs de weg enkele panelen opgericht. Bedoeld om het plakken te kanaliseren. In een flits zie je dat er meerdere partijen hangen. Dat is alles. Ik ken, vrees ik, niemand van de lokale kieslijst. Nog geen folder in de bus gehad. Laat staan een vergelijkend overzicht van de verschillende keuzes die partijen maken. Wie is er voor bouwen in zee en wie niet? Hoe zit ´t met de bereikbaarheid in de stad? Wie heeft plannen om de stad echt ´bij elkaar te houden´? Immers geen gespletener stad als Den Haag. Tijdens de wekelijkse voetbalwedstrijden van mijn zoon mag ik met regelmaat meemaken hoe explosief de sfeer is. En wie zorgt ervoor dat ambtelijke diensten beter gaan beseffen dat ze voor de burgerij werken in plaats van omgekeerd!

Na de vakantie resten mij nog enkele dagen. Wie weet valt er nog wat in de bus. Anders doe ik maar weer als de vorige keer. Mijn vriendin vragen of zij nog een fatsoenlijke naam kent op de lijst. Zij werkt op gemeentelijk niveau met drop-outs en ontheemden. Dus zij kent tenminste iemand van de kieslijst. Dan stem ik daar maar op. In gedachten hoor ik de kopstukken van winnende partijen al roepen dat de kiezer beslist heeft.

Marcel Schuttelaar